Община Сливен

От Твърдица през САЩ до Твърдица

------------------------------------
16.05.2017 / 21:00

Град Твърдица край Сливен си има индустриална зона. И макар много от соцпредприятията да са загинали отдавна, в нея има живот, защото крачка по крачка значителна част от територията й е заета от текстилната компания "Аглика". Експанзията на фирмата на местна почва продължава с ново планирано разширяване на производството, но тя отдавна е надхвърлила не само пределите на града, а и на страната. След фабрика във Велико Търново последва смела крачка и със собствено производство във Флорида, а сега идват и нови два цеха в Молдова. И донякъде съдбовно единият от тях, макар и на стотици километри, отново ще е в град на име Твърдица.

Така малкото приватизирано преди 21 години предприятие за хавлиени кърпи от тази година ще има пет производствени площадки в три държави. Започнала като доставчик на IKEA, българската фамилна компания отдавна работи и за брандове като Armani. През миналата година "Аглика" за пръв път надскача оборота от 20 млн. лв., а служителите й - бройката от 400.

 

С по 4 млн. лв. на година

 

"Аглика" е наследник на бившия държавен текстилен завод "Петко Владов" в Твърдица. През 1996 г. фабриката за хавлиени кърпи е приватизирана от тогавашния й директор Петко Петков, който я превръща в семеен бизнес заедно със сина си Юлиян и дъщеря си Мая (и двамата текстилни инженери), както и със снаха си Елица.

 

И започва растежът - подменят се машини, създават се нови продукти, търсят се чужди пазари. През 2012 г. семейният бизнес се разширява с нова фабрика - "Аглика трейд" във Велико Търново.

"Крайната цел са модерни заводи, изградени по всички европейски изисквания, с машини от ново поколение, използващи иновативни технологии", коментира за "Капитал" Елица Петкова, търговски директор на "Аглика".

 

С двата си нови цеха площадката в Твърдица вече е на 40 декара застроена площ, 16 от които изградени през 2015 и 2016 г. Първият е за спално бельо, в него работят 70 души, а инвестицията в терена, строителството и оборудването е около 4 млн. лева.

Други около 4 млн. лв. дружеството влага за покупката, реконструкцията и оборудването на сградата на бившия дървообработващ завод "Победа" в Твърдица, фалирал след промените през 1989 г. В тази фабрика на "Аглика", където работят около 100 души, се произвеждат изделия от полар и корал в комбинация с платове, които предпазват от вятър, вода и други нежелани температурни влияния. За внедряването на новата технология за "ламинирани платове" компанията разчита на специалист от Италия - технолог със сериозен опит и дългогодишен стаж като директор във фабриките на Beneton и Champion за производство на изделия от полар.

"За една година разтоварихме и монтирахме 60 камиона с машини, в екстремно кратък срок", обобщава свършеното Елица Петкова.

 

През 2017 г. компанията ще инвестира още 4 млн. лева - в поредния си нов завод в Твърдица. Това ще е тъкачница за гладки платове, която ще заработи до края на годината и ще ангажира 40 души. Проектът частично се финансира безвъзмездно по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това е втора евросубсидия за компанията - предишната от малко над половин милион е била за подобряване на енергийната ефективност.

 

В една друга Твърдица

 

Макар и да не се вписва в масовата представа за семеен бизнес от район, който по официалните документи е "в индустриален упадък", "Аглика" постепенно става и трансграничен инвеститор. След като през септември 2014 г. българската компания отвори своя фабрика в град Ларго – Флорида (виж карето), тя продължава да увеличава чуждестранните си инвестиции. "Аглика" закупи и вече оборудва две производствени бази в Молдова – в Твърдица и в Тараклия", съобщи Елица Петкова. В Тараклия фабриката е 1000 кв.м, а в молдовския град Твърдица - 4000 кв.м.

 

"В тях ще се произвежда предимно домашен текстил, както и суичъри от технически платове. Поради увеличените мощности сега имаме потребност от повече капацитет при довършителните процеси, а в Молдова има традиции в тази област", уточни още Петкова. Инвестицията за сградния фонд и оборудването е 250 хил. евро. Очаква се до края на 2017 г. във всяка от фабриките да бъдат открити по 30 работни места, като плановете са броят им да достигне до 200 общо в двете молдовски бази.

 

Машинни планове

 

Преди две години "Аглика" инвестира и в покупка на парцел в близост до останалите си сгради в родната Твърдица. През 2017 г. на площ от 1000 кв. метра там ще отвори шоурум, в който фирмата ще прави демонстрации на две нови технологии. "Подписахме споразумение за представителство с китайска компания, производител на дигитално печатащи машини. Притежаваме машина за директен дигитален печат върху обемни тъкани на стойност 200 хил. евро, която е единствената по рода си в България, както и машина за директен дигитален печат на 320 см върху гладки платове. Тя също е единствена в България и струва 400 000 евро. Шоурумът ще представя възможностите на двете машини в индустриални работещи условия за всички от бранша, които имат интерес", обясни намеренията Елица Петкова. Плановете на компанията са до края на годината да закупи още една машина за нова технология за директен пигментен печат върху скроени текстилни детайли, подходяща за производство в малки и средни фирми.

 

"Аглика" е купила и сградата на бившия завод "Електрон" в Твърдица. Намеренията са през 2018 г. в нея да започне асемблиране на машини за текстилната индустрия. Проектът ще е съвместно с китайски партньор.

"Идеята е машините да се асемблират в "Аглика" и да се продават с европейска марка в страната и зад граница. Така ще задоволим интересите на клиенти, които искат да купуват от нас не само платове, но и машини за печат. Ние можем да осигурим обучение и сервиз. Базата ще може да се използва и за платен стаж на студенти", разказва Елица Петкова.

 

Къде са хората

 

Заетите във фабриките на "Аглика" през 2016 г. са 397. От компанията твърдят, че имат нужда от още хора, но липсата на професионалисти в тези райони е огромна. Затова фирмата търси изход. "Тази година получихме разрешение от МОН да поемем една паралелка от местното училище, която да се профилира в "Производство на облекло от текстил". Наш ангажимент ще бъде да правим мотивационни срещи с учениците, а те ще могат да стажуват при нас. Основната ни цел е да ги привлечем да работят в "Аглика" след завършване на средното си образование. В крайна сметка, щом можем да задържим италианец – технолог-експерт, със семейството му, защо да не можем да намерим начин да мотивираме младежите да останат в своя роден град и да работят при нас", казва Елица Петкова.

"Капитал"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев