Община Сливен

На пл. "Хаджи Димитър" в Сливен днес бе тържествено открит Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”

------------------------------------
16.05.2017 / 21:08

С официална церемония на площад "Хаджи Димитър" в Сливен започна 21-то издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". Под звуците на химна на Република България и "Одата на радостта" беше издигнато националното знаме на Република България, знамето на Европейската общност и знамето на фестивала.

 

Кметът Стефан Радев поздрави участниците и откри събитието, което се организира от Община Сливен, с подкрепата на Регионално управление на образованието и Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен.

 

"За 21-ви път Сливен е домакин на Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". На това знаково за нашия град място съм щастлив да приветствам нашите гости от Монголия, Полша, Сърбия и Украйна! В трите фестивални дни, децата на Сливен ще ни представят красотата на народните песни и танци, ще ни покажат богатството и блясъка на народните носии от различни краища на света. Ще ни позволят да се докоснем до техните традиции и култура", заяви в словото си кметът. Той коментира, че през следващите три дни градът ще бъде по-цветен и по-красив благодарение на децата. "От сърце Ви пожелавам в общуването помежду си да почувствате мотото на фестивала и до докажете на самите себе си, че за приятелството няма граници. Надявам се да се сбъднат Вашите очаквания", завърши Радев.

 

Деца от четири държави гостуват в Сливен, за да покажат талант и умения и да открият нови приятели. На открита сцена бяха приветствани участниците от Монголия, Полша, Сърбия, Украйна и България. Заради непредвидени обстоятелства групата от Турция не успя да се присъедини към останалите гости.

 

След официалната церемония беше представянето и първият концерт на българските и чуждестранните състави.

 

Първи се изявиха децата от танцов състав "Веселие" при Средно училище „Хаджи Мина Пашов” - Сливен, който е символичен домакин на фестивала, а след тях - танцов състав при „Дома на децата на Монголия“ – гр. Улан Батор, Монголия; Детски фолклорен ансамбъл „Българче” при Основно училище „Христо Ботев” и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937” – Сливен; Ансамбъл за фолклорни песни и танци „Люблин“ – гр. Люблин, Полша; Танцов състав към Културно-просветно дружество на каракачаните; Танцов състав „Аглика” при Средно училище „Константин Константинов” – Сливен; Детски танцов състав при Културно-просветно дружество „Войвода Катич“ – гр. Младеновац, Сърбия; Танцов състав „Детелини” при Основно училище „Елисавета Багряна”; Детски танцов състав „Бисерче” при Военен клуб – Сливен; Фолклорен състав за деца и младежи „Веснянка“ – гр. Ровно, Украйна и Детски танцов ансамбъл „Тракийче” при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен.

 

По-рано участниците дефилираха по главната улица в Сливен. Те тръгнаха от Градската градина, преминаха по булевард "Цар Освободител" и стигнаха до площад "Хаджи Димитър", където беше открит фестивалът. Дефилето беше водено от част от състава на гайдарски оркестър "101 каба гайди".

 

21-вият Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” ще се състои от днес до 18 май.

 

Утре, 17 май, в 9.30 часа децата ще проведат среща с ръководството на Община Сливен, а в 10 часа ще гостуват в Областна администрация. Екипът на крепост "Туида" организира за тях преди обяд "Творческа работилница", а в 18.30 часа на открита сцена на площад "Хаджи Димитър" ще изнесат концерт.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев