Община Сливен

Отбелязаха 141 години от гибелта на Стоил Войвода

УУУУУ
15.05.2017 / 22:12

По традиция през месец май с. Близнец, Община Твърдица, става център за отбелязване годишнините на Априлското въстание и почитане на паметта на един от легендарните му герои - Стоил войвода.

 

На 13 май 141-та годишнина от гибелта на Стоил войвода започна с поклонение на паметните плочи на лобното място на героя край селото. Бяха поднесени венци и цветя от ръководството на Община Твърдица, кметско наместничество с. Близнец и фондацията, носеща неговото име, общински съветници от ОбС- Твърдица, много гости и жители на близките села.

 

На сцена, в центъра на селото, поклонението продължи с възстановка на регионален клуб „Традиция” гр. Нова Загора и участието на самодейци от НЧ «Св.св. Кирил и Методий 1914» гр. Твърдица; НЧ «П. Хилендарски 1928» с. Червенаково; НЧ „Хр. Смирненски 1899”, с. Елхово, Община Николаево.

 

В слово кметът на Общината Атанас Атанасов се обърна към присъстващите: „Историята помни имената на Бенковски и Райна Княгиня, на Копривщица, на Панагюрище, помни героизма и трагичния край на априлци, които през паметния април 1876 година се жертват за чиста и свята република, за свобода, равенство и братство, за да може днес България да е свободна, независима и демократична държава… Това събитие всяка година събира около датата на гибелта на Стоил войвода все повече и повече хора от различни поколения, истински родолюбци, които в този ден на почит и възпоменание коленичат пред паметта на героите, дали своя живот в името на свободата и поднасят цветя на признателност”.

 

Христо Колев, председател на фондация „Стоил войвода”, разказа за войводата, който е определен за помощник на Иларион Драгостинов и водач на чета във Втори революционен окръг. След избухване на въстанието дружината му води тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг. На 10 май четата се сражава при котленското село Нейково, където войводата е ранен. На 13 май 1876 г. в местността „Чешме” при с. Бинкос е заловен от потеря. Отказва да бъде вързан и затова е обезглавен, разказа Колев.

 

Честването завърши със заря-проверка.

Още снимки от новината

ТТТТ
ЪЪЪЪ
uuu
yyyy

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев