Община Сливен

12-годишното момче от Драгоданово, открило трупа в селото било на хапчета от шока

------------------------------------
14.05.2017 / 13:37

12-годишният Славчо от специализирания интернат „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово е на хапчета след като пръв видял на 8 май обезглавения труп на Георги Стойчев в запустяла къща на улица „Георги Обретенов“ №2.

Това обяви временно изпълняващият длъжността директор на дома Марин Маринов в коментар на исканията на жителите на селото за закриване на дома. Новата вълна от недоволство срещу съществуването на интерната и обитателите му избухна след смъртта на Стойчев, която според селяните е причинена именно от 13-годишна обитателка на дома.

Директорът обаче разказа, че малчуганът влязал в двора, за да си откъсне зелени джанки и надникнал през разбитата врата, след което се разпищял ужасено.

Пристигнали часове по-късно криминалисти установили, че 64-годишният местен жител е починал от тежка рана в областта на шията.

Смъртта по предварителни данни е настъпила вечерта на 6 май. Нараняването е от счупеното стъкло на стар кинескоп, върдалящ се сред вехториите.

Главата на Георги била намерена в съседния двор, завлечена до там най-вероятно от безстопанствени кучета, коментира кметът на Драгоданово Станчо Станчев.

Бившият началник на криминална полиция при ОД на МВР – Сливен, който от година насам кметува в родното си село се позова на съдебния лекар, извършил първоначалния оглед. Според медика главата била отделена от тялото след оглозгване на трите шийни прешлена.

Жертвата е била под въздействие на алкохола, смята Станчев, на същото мнение е и снахата Делка Стойчева.

Някогашният старшина от армията,след като свалил униформата се пропил и не минавало ден без да „направи главата“.

Последно е бил видян навръх Гергьовден около 18 часа да бута велосипеда си на центъра. Колелото е открито до къщата, където живеят родителите му.

Как и точно в колко часа се е случила трагедията, тепърва ще се установява.

Образувано е досъдебно производство по член 115 от НК за убийство срещу неизвестен извършител, назначени са няколко експертизи, извършени са огледи и разговори с потенциални свидетели, лаконично съобщи говорителят на сливенската окръжна прокуратура Руси Русев. На този етап нямало повдигнато обвинение , нямало и задържани.

Драгодановци обаче са категорични, че

съселянинът им е станал жертва на 13-годишно момиче от интерната.

Невръстната Димитринка С. е участвала в следствения експеримент, призна зам. директорът Маринов. Той обаче е убеден, че хлапачката няма отношение към трагедията.

„Случилото се преекспонира с неясни цели. За пореден път намесват деца от интерната, за да искат закриването му. Преди година пак е имало инцидент и хората са настръхнали.Говорят се какви ли не неща: че момичетата проституират;, че децата бягат от училище и крадат; че липсва контрол, но няма нито един заявителски материал до прокуратурата...“, заяви Маринов, който е от 3 месеца на този пост, след като преди това работил в системата на ДАНС.

„На 6 май бях в Сливен, когато ми се обадиха за намерен труп в изоставената къща. Веднага се обадих на директора на ОД на МВР – Сливен Чавдар Божурски, с когото сме работили години наред и който ден по-късно бе назначен за областен управител. Лично той присъства на огледа. Съдебният лекар е категоричен, че кучета са наръфали жертвата.Предполагам че приказката за замесена ученичка от интерната е тръгнала покрай следствения експеримент. Много хора видяха че полицаите доведоха там едно момиченце. То обаче не е задържано и дори преди малко го мярнах да се разхожда по площада.“, разказа кметът Станчев.

Според него евентуалното закриване на специализираната институция, за което настояват 1/3 от местните не е панацея.

Селото ще загуби работни места /в момента от 6 от общо 25-те служители са от Драгоданово/, сградата ще запустее и най-вероятно ще се разграби.

Станчев не крие, че има случаи на кражби, дело на хлапета от СПИ „Христо Ботев“, но на практика по-тежките престъпления не били тяхно дело. Смята, че ако бъде затегната дисциплината – проблемите ще намалеят.

Днес на проверка в интерната бяха представители на РИ на МОН – Сливен,

които ще трябва да изготвят доклад с препоръки.

По телефона областният управител на Сливен Чавдар Божурски уточни, че изчаква да получи подписката на драгодановци и след това ще решава как да действа.

„Като бивш директор вече на ОД на МВР познавам нещата от криминалната страна, но като областен управител тепърва ще си съставям мнението. Нека изчакаме разследващите и прокуратурата да си свършат работа!“, помоли той. "Mонитор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев