Община Сливен

От "ВиК" - Сливен информират: Водата на "Драгиева чешма" е годна за пиене!

------------------------------------
12.05.2017 / 16:06

Водата на Драгиева чешма е годна за пиене. Всички физикохимични и микробиологични показатели от горския извор са в норма и дори много под пределно допустимите стойности, съобщи инж. Мария Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен.

Това е окончателният резултат от направеното в лабораторията на „В и К“ – Сливен двудневно изследване на качеството на питейната вода от известната Драгиева чешма по проби, взети от председателя на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов.

На организирания от фондацията фестивал „Хайдушка среща“ в събота предстои състезание за донасяне на вода с мяхове от Драгиева чешма, която за целта беше подложена на щателно изследване.

Фестивалът стъпва върху стародавните сливенски традиции. Той ще разиграе хайдушки игри за силни мъже, ще има изненади и за участничките жени, които ще се състезават в носене на вода с менци от Драгиевата чешма.

За фестивала няма входна такса, буковите сенки са дебели, водата кристалночиста, а за облечените в носии участници храната и виното ще са безплатни, припомнят организаторите.

Това е първата чешма в Сливенския Балкан, чиято вода е с лабораторно доказана годност за пиене.

С Драгиева чешма стартира инициативата на фондация „Старият бряст“ и „В и К“ – Сливен, за изследване чистотата на водата от горските чешми.

Всеки годишен сезон водата на най-посещаваните от граждани и туристи чешми в Сливен и Сливенската планина ще бъде изследвана в лабораторията на „В и К“ и обществеността ще бъде информирана за резултатите от изследванията. Така ще се упражнява контрол над човешките дейности, които могат да навредят на качеството на питейната вода в планината, което ще способства за развитието на туризма и активизирането на туристическите маршрути в Сливенския Балкан.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев