Община Сливен

Доброволци ще спасяват потопената църква в яз. Жребчево с технология от Венеция

------------------------------------
11.05.2017 / 13:12

Доброволци започнаха кампания за спасяване на потопената църква „Свети Иван Рилски” в язовир Жребчево. Останките от уникалната сграда се рушат от години и е необходимо спешно да бъдат спасени.

Храмът „Св. Иван Рилски” е изграден преди 125 години с труда и парите на хората от някогашното село Запалня. През 1962 г. местните са изселени, а селото – разрушено. Днес единствено останките на плаващата черква напомнят за селото. Скоро обаче може да изчезнат и те.

 

На мястото не се служи повече от 60 години. Въпреки това обаче неизвестни мъже са поставили икони на Христос Спасител, на Света Богородица, направили са и импровизиран олтар, където хората да могат да запалят свещ и да се помолят.

 

Идеята да се спасят оцелелите останки от храма е на Пламен Курумлиев и група местни ентусиасти, съобщава БТВ. Първоначално те стартирали дарителска кампания в интернет, но нещата не потръгнали.

 

Въпреки трудностите обаче с доброволците се свързали български проектанти и архитекти, които предложили да помогнат.

 

Първата част от плана предвижда укрепването на конструкцията, а за запълване на пукнатините ще се ползва специална химическа смес, с каквато се работи във Венеция. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев