Община Сливен

В събота българи и американци изкачват Карандила с 43-килограмов мех с вино

------------------------------------
11.05.2017 / 12:53

Тази събота, 13 май, в балкана над Сливен ще се проведе втори съобр "Хайдушка среща". Това съобщи пред журналисти председателят на фондация "Старият бряст" Стефан Стефанов.

Досега двайсетина души, сред които 11 военни от Сухопътните войски на САЩ от полигона "Ново село" и миналогодишни участници в събора, ще се надбягват с 43-килограмови мехове с вино.

Стартът е в 9 часа по "Хайдушката пътека" към местността "Карандила". Миналогодишният победител Марин Китов ще защитава титлата си. Надпреварата е вдъхновена от записките на воеводата Панайот Хитов, където той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с мех с вино, тежащ около 43 кг, припомни Стефанов.

На събора ще има състезания по хвърляне на голям камък, хайдушка борба, хвърляне на нож, стрелба с автентични хайдушки оръжия по мишени и други. За първа година ще има предизвикателство и към жените - състезание за носене на менци.

От фондацията предвиждат съвместна инициатива с екосдружението "Брезичка" за засаждане на фиданки-наследници на Стария бряст на няколко в града, а една от фиданките ще бъда дарена и в Перник, съобщи адвокат Данчева.

Инж. Мария Добрева, ръководител на направление "Пречистване" във В и К - Сливен, оповести, че по искане на фондация "Старият бряст" и в рамките на свъместна инициатива с водното дружество за изследване чистотата на водите на чешмите в туристически обекти край Сливен, е направено вече първото изследване но водата от Драгиева чешма. Моментната проба е показала, че водата е годна за пиене, заяви Добрева.

Радио "Сливен нет"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев