Община Сливен

Пет дръвчета, поникнали от семенцата на Стария бряст ще бъдат засадени на специални места

------------------------------------
11.05.2017 / 12:49

Пет дръвчета, поникнали от семенцата на символа на Сливен – Стария бряст, ще бъдат предоставени на сдружение „Брезичка“ и засадени на специално избрани места, като една от фиданките ще замине дори за Перник.

Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен председателят на сдружението адвокат Магдалена Данчева. Дръвчетата са предоставени от Стефан Стефанов, ръководител на фондация „Стария бряст“, по чиято инициатива миналата година бяха засадени семенца от бряста. Двама от наследниците на Стария бряст ще бъдат засадени в дворовете на големи сливенски фирми.

Собствениците са поели ангажимент да се грижат за дръвчетата, за които ще бъде отделено специално място.

Третата фиданка ще бъде засадена на 1 юни – Денят на детето, във възстановените и озеленени междублокови пространства в района на 10-ти блок в кв. „Дружба“. „Мястото вече е облагородено.

Преди няколко месеца бе възстановено баскетболното игрище, монтирани са тенис маси, а от сдружение „Брезичка“ се ангажираме да довършим възстановяването, като ще монтираме пейки, ще оправим спортната площадка и на 1 юни младите „брезички“ ще засадят и потомъка на древното дърво“ – обясни Магдалена Данчева. Четвъртата фиданка ще бъде засадена в градинката, която Природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ е поела ангажимент да оформи и поддържа пред сградата на учебното заведение.

„В момента събираме средства за направата на зеленото пространство, което се намира между двете нови офис сгради пред гимназията“ – уточни адвокат Данчева. Петото дръвче ще замине за град Перник.

Наследник на Стария бряст бе засаден на Първа пролет – 22 март, в градинката до сградата на Община Сливен. Седмици по-късно вандали начупиха крехките листа, но Стефан Стефанов успокои, че дръвчето може и да се възстанови В противен случай ще се използва друга фиданка, която също носи 100% гена на Стария бряст. "Фокус"

 

Здравка ТАНЕВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев