Община Сливен

Програма за третия ден на Фестивала на детската книга в Сливен

------------------------------------
11.05.2017 / 09:13

Третият, последен ден на XIX Национален фестивал на детската книга ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2017г. От 9.00ч., в пресцентърa на Фестивала в ДТ „Стефан Киров”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Ангелина Жекова – в категория „За цялостен принос”, Петя Кокудева - в категория „Автор” и Дамян Дамянов – в категория „Илюстратор”, да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 10.00ч. на откритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, ще започне представлението „Мечо Пух“ на театрална къща „Мариета и Марионета”.

Театрална къща „Мариета и Марионета”е създадена през 1992г. Днес „Мариета и Марионета” е пъстро ветрило от творчески индивидуалности: актьори и кукловоди, клоуни и мимове, режисьори и сценаристи, музиканти и художници, костюмиери и кукломайстори.

В биографията на Театрална къща „Мариета и Марионета” присъстват 29 театрални турнета във Франция (1991-2014г.); международни участия във Франкофонския проект „Караваната на десетте думи” (La Caravane des dix mots) в 35 франкофонски държави по света (2008–2014г.).

Участия в национални и международни фестивали: Фестивал «Аполония» - гр.Созопол (2000г.), Фестивал ”Приказки и легенди от Албие”, Ле-з-Албие, Савоя, Франция (2004г.), Куклено-театрален фестивал “Двама са малко, трима са много”- гр. Пловдив (2005г.), Осми Национален фестивал на детската книга - гр. Сливен (2006г.), Девети Национален фестивал на детската книга-гр. Сливен (2007г.), Международен фестивал Рио Локо в Тулуза, Франция (2008г.), съвместно с ДКТ „Георги Митев” -

гр.Ямбол, Международен фестивал в Авиньон, Франция (2009, 2010г.),Фестивал „Източен вятър”, Ла Розиер, Франция (2009-2010г.), Международен фестивал за куклен театър във Форж Лес О, Франция (2010г.), Шестнадесети Национален фестивал на детската книга – гр. Сливен (2014), Осемнадесети Национален фестивал на детската книга- гр. Сливен(2016).

 

От 10,30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – Голяма зала, ще се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: „В търсене на талисман за щастие” и Националния пленер за детска рисунка на тема: „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”.

В Националния литературен конкурс се включиха над 830 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 37 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

В Националния пленер за детска рисунка се включиха над 250 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г., разделени в три възрастови групи. Жури, с председател известния български художник Борис Стоилов, отличи 18 участника. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди/таблети/ за победителите във втора и трета възрастова група на литературния конкурс - раздели „поезия“ и „проза“ и в пленера за детска рисунка.

В заключителния концерт на XIX–то издание на Националния фестивал на детската книга ще вземат участие Вокална формация към детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен и балет „Барби" към Военен клуб -Сливен.

Детският хор „Милка Стоева” – гр. Бургас е създаден през 1947г. от известния педагог, композитор и диригент Борис Ибришимов. Със своята богата творческа биография, бургаският детски хор се нарежда сред най-добрите български хорове в страната. През годините хорът прераства в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен дял за високото ниво, за големите международни отличия и активен културен живот на състава има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева, заради което през 2003 г. детският хор приема нейното име.

Бургаският детски хор има важен дял и основен творчески ангажимент при подготовката и реализацията на първия по рода си в България Национален конкурс за детска песен “Сладкопойна чучулига”. Провеждан ежегодно от 1980 г. до днес, в него, чрез изпълненията на малките бургаски певци, са представени над 400 нови песни за деца от български композитори.

Хорът е носител на много международни отличия и награди от престижни хорови конкурси и фестивали. Осъществени са множество концертни турнета в Сърбия, Русия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, Гърция, Турция.

От 11:00ч., на откритата сцена до базара за книги, забавната игра с награди ,,Кажи ми любимото си стихотворение!” отново ще събере много кандидати за слава. Малки и по-големи читатели ще имат възможност да се срещат и с издателите на любимите си детски книги. На сцената ще се изявят и възпитаници на вокална група „Ритъмчета" от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм" с ръководител Елена Пеева и Клуб по спортни танци при Военен клуб - гр. Сливен.

Клубът за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” с вокален педагог Елена Пеева е създаден през 1991г. В него се обучават деца и младежи от 5 до 25 години. Негови членове са носители на много награди от национални конкурси. Имат участия в телевизионни предавания. От 2004г. клуб „Ритъм" е инициатор и един от основните организатори на ежегодно провеждащия се в града Национален фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон".

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев