Община Сливен

Известни са носителите на националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2017г.

------------------------------------
10.05.2017 / 12:24

Днес на специална пресконференция, председателят на журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2017г. – Луизина Савкова oт Министерство на културата, Светлана Димитрова – Община Сливен, Весела Фламбурари – писател, Борис Стоилов - художник и директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ -Сливен Росица Петрова-Василева - инициатор и организатор на XIX Националeн фестивал на детската книга /Сливен, 9-11 май 2017г./ обявиха носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – писателката Ангелина Жекова, в категория „автор“ – поетесата Петя Кокудева, в категория „Илюстратор“ – художникът Дамян Дамянов, в категория „Издателство“ – награда тази година не се присъжда.

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец най в гр.Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория „За цялостен принос“

Ангелина Жекова

Ангелина Жекова е родена на 28 май 1944 г. в с. Долна Врабча, област Софийска. Завършила е Българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работи като преподавател по детска литература в Института за детски и начални учители – София и като начален учител. Стихове публикува още като студентка. Автор е на стихосбирката за възрастни „Есенна жарава” (1990) и над 65 книги за деца. Най-новите й книжки за деца са: „Пътешествието на Квак” (2012); „Таласъмската кратунка” (2012); „Идвай, дядо Коледа”(2012); поредиците „Бабо, прочети ми приказката в рими”: „Болен здрав носи”, „Зайовата къщичка”, „Задружните животни”, „Дядовата ръкавичка”, „Палечко”, „Маша и мечокът”, „Принцесата жаба”, „Червената шапчица” (2012); „Приказки незабравими в рими” (2012); „Коледа в гората” (2012); „Снежното човече” (2012); „Здрави зъбки” (2012); „Празник край елхата” (2012); „Гатанки с неочакван отговор” (2013); „Весело календарче” (2013); „Врабчови песни” (2014); „Азбука на животните” (2015); „От морето до небето” (2015); „Чистичък-измитичък” (2015); поредицата римувани приказки „Мечова годинка“ (2016), „Мечово училище“ (2016), „Мечо детектив“ (2016), „Мечо пътешественик“ (2017).

Автор е на учебна и учебно-помощна литература за деца от първи до четвърти клас. Нейни стихове са помествани в учебници и учебни помагала за начален курс. Автор е и на много текстове за песни. Превежда книги за деца от руски и английски език.

Член е на Съюза на Българските писатели .

Носител е редица награди, между които: Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване, в категория „Автор” (2012); трета награда от Националния конкурс за непубликувана поезия за деца “Стоян Дринов” /2016/; Национална награда за поезия от поетичния конкурс „Пенчо Славейков” /2017/.

 

Категория “Автор”

Петя Кокудева

 

Петя Кокудева е родена на 17.09.1982г. в гр.Смолян. Завършила е специалностите „Журналистика“ и „Творческо писане“ в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като репортер във вестник "168 часа" и Дарик радио, като съавтор на предаване в радио НЕТ и сценарист за куклен театър. Понастоящем е копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература - занимава се с драматургия за куклен театър и води "Рубрика за децата и въображенията" - "Граматика на фантазията".

Aвтор е на стихосбирката „Лулу" (2011), с която печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" (2012) и на книгите със стихове за деца: „Малки същества” (2014) и „Питанки” (2016).

Националната награда „Константин Константинов“, категория „Автор“ й се присъжда за книгата й със стихове „Питанки“ издадена от ИК “Жанет 45“ през 2016г.

 

Категория “Илюстратор”

Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е роден на 5 април 1982 г. в гр. Сливен. Завършва СХУ „Димитър Добрович“ в родния си град и специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия (2006).

Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 1000 реализирани корици), плаката, илюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн. В периода 2007 – 2015г. е асистент в Катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия в периода 2007-2015г., а от 2016г. е асистент в Нов български университет. Работи и като основен художник на издателство „Сиела“.

Сред илюстрираните от него книги за деца са: „1001 нощ", „Малкият принц'', ,,Приказки колкото усмивка" на Джани Родари, както и авторската книга за игри и оцветяване „Нарисувай ми овца" по Екзюпери. През 2016г. илюстрира новото издание на популярния юношески роман „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви.

В навечерието на Празника на славянската писменост и култура, 24 май 2016 г., осъществява типографския експеримент „Под езика“. Той представлява илюстративен речник на избрани думи от българския език.

Носител е на първа награда от изложба –конкурс „Велики майстори на японския плакат“ /2012/ и втора награда в раздел „Шрифт“ на Първото биенале на българския графичен дизайн /2008/.

Националната награда „Константин Константинов“ за 2017г. получава за илюстрациите към книгите „Джелсомино в страната на лъжците” и „Любими коледни истории” издадени през 2016г. от ИК „Сиела“.

 

Категория “Издателство”

Наградата не се присъжда

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев