Община Сливен

И днес програмата на Фестивала на детската книга е наситена с интересни прояви. Вижте ги

------------------------------------
10.05.2017 / 09:25

Вторият ден на XIXI Национален фестивал на детската книга, 10 май, отново е наситен с интересни прояви.

От 9.00ч. в РБ ”Сава Доброплодни” ще продължи кръглата маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.

За десета поредна година ще се проведе Национален пленер за детска рисунка. Тази година темата на пленера е: ”С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”. В него ще се включат над 250 талантливи малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна. Той ще проведе от 10.00 до 14.00ч., като негови домакини ще са Национална художествена гимназия ”Димитър Добрович”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, III ОУ „Д-р Иван Селимински“ и Обединен детски комплекс - гр.Сливен. Творбите на децата ще бъдат оценявани от професионално жури с председател известният български художник Борис Стоилов, а на 11 май, от 10.30ч., на тържествена церемония в ДТ ”Стефан Киров” отличените художници ще получат своите награди.

В 10,00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплоддни“, на специална пресконференция ще бъдат обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в различните категории.

Няколко са и премиерите на нови книги включени в програмата на втория ден от фестивала.

От 9.00ч., в кaмерна зала на ДТ ”Стефан Киров”, започва премиера на книгата „Петленце момченце” на Анита Тарасевич.

Анита Тарасевич е родена на 11 декември 1965 г. в град Пловдив. Завършила е Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Свои стихове е публикувала във вестниците „Средношколско знаме“, „Пулс“, „Народна младеж“, „Студентска трибуна“ и в списанията „Родна реч“, „Тракия“, „Простори“, „Жар“ и др. От 1998г. е главен редактор на „Читалищен вестник“. Член е на СБП.

Автор е на пет книги за възрастни: стихове, разкази и романи и на книгите за деца: „Джуждето Джу и други тайни“(2003), „Коледата на майка Зайка” (2014) и „Петленце момченце” (2017).

От 10.00ч. следва премиера на книгата „Чорапът, който промени света” на Здрава Каменова.

Здрава Каменова е родена на 26 юни 1979г. в гр.София. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър” при проф. Румен Рачев. От края на 90-те години се занимава с озвучаване на реклами, филми и сериали. До 2014г. е един от режисьорите на дублажа в bТВ.

Още с първия си спектакъл “Нещо хубаво, нещо само твое”, на който е автор на текста, режисьор и сценограф, печели: Голямата награда и Наградата на детското жури на Кукления фестивал „Двама са малко, трима са много”/2002/ в Пловдив, Наградата за най-впечатляваща актриса на детското жури и Награда на журито за актьорско изпълнение на фестивала „Златният делфин” /2002/ във Варна. През 2004г. получава наградата „Икар“ на САБ за актьорско майсторство за ролята си в „Карлсон и дребосъчето“. Награди печели и за авторските спектакли: „Черно – бяло” (Награда за перспективна трупа на фестивала „Пиеро” – Стара Загора); „Спяща красавица по никое време” (Награда за най-добра актриса на международния фестивал ”Лутфест“ – Сараево; Първа награда за женска роля на фестивала ”Михаил Лъкатник” - Ямбол), През 2006г. пиесата й „Отклонения” става лауреат на конкурса „Нова българска драма” – Шумен, а през 2007г. получава първа награда на същия конкурс за пиесата „Баща ми”. През 2007г. нейната пиеса „Една нощ с нея” се класира за финалния кръг на конкурса „Славка Славова” на Театър 199. Пиесата за деца „Олеле” е поставена за първи път в Стара Загора през 2006г.

Автор е и на книгите за деца: “Боб. Малката метална кутийка с голяма мечта” (2015) и „Чорапът, който промени света” (2016).

 

От 11.00ч., в камерната зала на ДТ ”Стефан Киров”, е премиерата на книгата „Няма грешка има смешка” на Васил Сотиров.

Васил Сотиров е роден на 31 май 1947 г. в гр.София. Завършва Френската езикова гимназия. Следва Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Работи в Главна редакция „Хумор, сатира и забава“ при БНР, сп. „Карикатура“, Студия за анимационни филми „Бояна“, в. „Пардон“, в. „Дума“, в. „Република“. Член е на СБП.

Васил Сотиров е писател, поет, драматург и преводач. Пише разкази, стихове, епиграми. Автор е на пиеси и сценарии за филми.

Книгите му със стихове за деца са: "Цвете в саксия" (1990), „Да погалиш таралежче“(1991) и "Няма грешка, има смешка" (2016).

Носител е на редица литературни награди: „Сребърна фурма“ за хумористичен разказ – Бордигера, Италия (1977); Награда „Южна пролет“ за дебютна стихосбирка (1983); „Сребърен МладЕж“ (1981) и „Златен МладЕж“ (1986) за хумористични разкази – Международен конкурс „Алеко“, София; награда „Ламар“ за поезия (1990); наградата на СБП (1993); „Златен плакет“ за сатира в III-ия Национален поетичен конкурс „За един по-човечен свят“ (2003); награда „Елин Пелин“ за разказ (2007); наградата за хумор и сатира „Райко Алексиев“ (2008); Годишната литературна награда на СБП за поезия (2013); „Каунь“ Първа награда за поезия (2015); Първа награда в Национален поетичен конкурс "В полите на Витоша"(2016) и др.

 

С голям интерес се очаква премиерата на книгата „Дъга а приятел” на младият руски писател Михаил Самарский, която ще се проведе от 12:00ч. в камерната зала на ДТ „Стефан Киров“. Поради големия брой желаещи да посетят представянето, от 14:00ч. в Основно училище „Д-р Иван Селимински“ ще се проведе втора среща.

Михаил Самарский е роден на 15 август 1996г. в гр.Ростов на Дон. В момента живее в Подмосковието.

Първата си книга, „На люлката между хълмовете”, написва през 2009г., когато е едва на 12 години. След като завършва средното си образование, вземайки две години за една, през 2013г. постъпва в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов” във Факултета по политология.

Най-голямото руско издателство „Ексмо” издава книгите му в две книжни серии: „Приключенията на необикновеното куче” и „Михаил Самарский. Най-добрите книги за подрастващите”: „На люлката между хълмовете” (2012), „Формула на доброто” (2012), „Дъга за приятел” (2012), „Островът на късмета” (2014), „Любов, или Неизмислена история” (2015).

За кратко време М. Самарский става най-известният млад писател в Русия. През 2012г. в град Самара е поставена пиесата „Аз съм куче” по книгата му „Дъга за приятел”. В момента се работи върху екранизацията на това произведение.

Книгите на М.Самарский са преведени и се издават в САЩ и Виетнам. Готвят се преводи и в други страни. Книгата му „Дъга за приятел“ е издадена на български език през 2016г.

Младият писател се занимава и с благотворителна дейност. През 2009г. той основава неформалната програма за помощ на незрящи „Живи сърца”, прераснала през 2012г. в едноименен Благотворителен фонд, който се ръководи от майката на писателя.

Носител е на множество литературни награди.

 

От 13.00 ч. в камерна зала на ДТ „Стефан Киров” издателска къща „Дамян Яков“ ще представи книгата „Алберт“ на датския писател Оле Лунд Киркегор.

 

От 13:30ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" в Камерна зала ще се проведе Уъркшоп по четене /по книгата "Пипи Дългото чорапче" на Acтрид Линдгрен/ по методиката на италианските актьори Сабрина Карлети и Лоренцо Басото, с модератор писателката Весела Фламбурари. В него ще се включат над 60 библиотекари и преподаватели от Сливен и страната.

 

Програмата във втория ден на фестивала предлага и още интересни прояви:

От 11.00ч., на откритата сцена до базара за книги ще започне представлението „Клоунът и неговите деца“ на Театър „Ателие 313”. При дъждовно време организаторите са осигурили представлението да се състои в залата на Държавен куклен театър –Сливен.

Театър "Ателие 313" е създаден през 1989 г. като студийна формация, експериментираща със синтеза на музикално – сценичните изкуства – танцов и музикален театър, пантомима, опера. През 1992 г. за директор на театъра е поканен кукленият режисьор Петър Пашов.

През 2008 г. в театъра започват работа абсолвенти от НАТФИЗ. Те осъществяват своите проекти и са неговото ново лице.

Театърът работи в три направления, обособени в отделни програми:

- Програма “Репертоарен театър”:

Създава спектакли по класически произведения за деца. Екипът работи също над куклени представления за възрастни по известни творби от българската и световната литература – спектакли, експериментиращи с нови, малко познати у нас форми на кукления театър, представени с успех на престижни международни форуми и утвърдили “Ателие 313” като лаборатория, търсеща и развиваща възможностите на кукленото изкуство. Театърът печели едни от най – престижните награди в България и в света. Спектаклите му са канени на турнета и фестивали в Сърбия, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Унгария, Полша, Чехия, Англия, Испания, Германия, Австрия, Мексико, Япония и др.

- Програма «Открита сцена»:

Театър „Ателие 313“ развива и популяризира кукленото изкуство, поддържайки взаимоотношения с много от куклените формации в София и страната. Сцената му е отворена за спектакли на други трупи и най - вече на малките частни формации. Представянето на тези трупи на сцената на „Ателие 313“ е гаранция за качеството на показваните представления.

- Програма «Продуциращ театър»:

Театърът е отворен за творческите проекти и дава възможност за изява на различни частни куклени трупи в България. Работи като съпродуцент на тези формации. По тази програма са създадени представления, включени в репертоара на театъра, представени на множество международни фестивали, утвърдили престижа на кукленото изкуство в България и по света.

Театърът е съорганизатор на редица наши и международни прояви като: Международен фестивал “Пиеро” – Стара Загора, Международен фестивал “Двама са малко, трима са много” – Пловдив, Балкански семинар за режисьори, Международно ателие за марионетисти в гр. Дордрехт /Холандия/, творчески работилници в гр. Гьор и гр. Печ, Унгария и др.

“Ателие 313” развива съвместни програми за реализация и популяризиране на спектаклите си с „Театър 199“, Младежки театър “Николай Бинев”, Столичен куклен театър и Държавен куклен театър - Стара Загора.

Целите на театъра са продължаване на търсенията в областта на визуалния театър и кукления театър за възрастни, защитаване традициите и постиженията на българската куклена школа и изследване на модерните течения в съвременния куклен театър, превръщане на “Ателие 313” в център за творци от всички изкуства – поети, художници, музиканти, танцьори - пространство за осъществяване на срещи и общи проекти.

 

 

В 15:00ч. патронът на фестивала, г-жа Мария Габриел – зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, ще посети Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и ще се срещне с организаторите на проявата.

 

С нетърпение се очаква и станалото вече традиционно карнавално шествие с приказни герои. То е с начален час 16.00ч. и ще премине по бул. ”Цар Освободител” от площада пред НТС до ДТ „Ст.Киров“. В цветното дефиле ще се включат актьорите от Театрална формация „Театър Цвете“ и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Мажоретните състави при СОУ „Екзарх Антим I”- гр.Казанлък, XII ОУ„Елисавета Багряна” и Професионална гимназия по икономика – гр.Сливен, „Fireter - театър на огъня и сенките" и Духов оркестър „Крандила Джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Специално жури ще определи носителите на награда за най-оригинален костюм.

В 16:30ч. дефилето ще бъде посрещнато пред община Сливен от патрона на фестивала, г-жа Мария Габриел, членове на Организационния комитет на фестивала и гости.

„Fireter - театър на огъня и сенките". Началото на театъра е поставено през февруари 2009г., когато група ентусиасти, които се занимават години наред с жонглиране и различни видове акробатика решават да направят нова формация. Ръководител на трупата става Пламен Иванов.

Театърът на огъня и сенките е специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и разнообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанса, театър, шоу, парти и дори реклама. С представленията си кара зрителите да се почувстват част от свят, изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.

Театърът на огъня и сенките постига това, използвайки различни средства като танц и жонглиране с различни огнени инструменти, шоу с кокили, уникални костюми, маски, марионетки, живи статуи, светлинни ефекти, сенки, паравани и други разнообразни експериментални похвати и перформанси.

Интерпретацията на съвременни и класически творби по нетрадиционен начин, както и мъдростта, съхранена в легендите, свещените обреди и ритуали на древни култури, е в основата на вдъхновението на екипа.

Театърът участва в много фестивали в Румъния, Украйна, Гърция, Македония, Русия, Турция, Германия, Белгия и др., а в последните две години и на изданията на най-големия фестивал в Европа, Глостънбъри фест в Англия.

 

Мажоретни състави при СОУ „Екзарх Антим I”-гр.Казанлък

В състава участват 50 девойки от 1-ви до XII-ти клас разделени в 2 категории: параден корпус - с ръководител Т.Петкова и акробатичен състав - с ръководител Хр.Христова. Парадните мажоретки са участвали във II, III, VI, VII Национален фестивал за мажоретни състави „Мадарски конник” в гр. Шумен и са печелили редица призови места. На VI Национален фестивал за мажоретни състави ”Мадарски конник” в гр. Шумен – 2014 г. са отличени с три купи за параден корпус и една купа за акробатичния състав. На VII Национален фестивал за мажоретни състави „Мадарски конник” - 2015г. се класират на първо място в категория „помпон”, втора възрастова група; трето място „помпон”, четвърта възрастова група; второ място в категория „хореография на място”, четвърта възрастова група; трето място в „традиционал корпус батон”, четвърта възрастова група; второ място в категория „помпон”, трета възрастова група. През 2013г., на III Национален фестивал за мажоретки „Слънчева Бесапара” - гр. Пазарджик, парадният корпус е класиран на второ място в категория „помпон”, а акробатичният състав печели 4-то място.

 

Членовете на "Карандила джуниър" са деца от музикалния клас на Ангел Тичалиев - диригент на легендарния сливенски духов оркестър „Карандила”. Петнадесетте млади музиканти, на възраст от 7 до 17г., са деца и внуци на музикантите от оркестъра.

„Карандила” е духов оркестър, основан през 1994г. в гр.Сливен. В стила му се смесват характерна за Балканите музика и най-разнообразни елементи на джаз. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас. Силното развитие на кариерата му започва от 1999г., с работата по проекта „Циганско лято“ и триумфа на фестивала Jazz Across the Border в Берлин.

 

 

В 17.30ч., на голямата сцена в Драматичен театър „Стефан Киров” ще започне Тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на: актьора Димитър Рачков, младите актьори Мария Димитрова, Стоян Величков, Цвета Миленкова и Мартин Йорданов от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров" - гр.Бургас, балетен състав от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров"- гр.Бургас, изпълнители от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм” при Детски комплекс – Сливен, акробалет „Тиара” към Военен клуб - гр. Айтос и Вокален ансамбъл „Фортисимо” към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас. В края на спектакъла ще се проведе и официална церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2017г. в категориите – за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство. Наградите ще бъдат връчени от Патрона на фестивала, г-жа Мария Габриел – зам. -председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, г-н Стефан Радев –кмет на община Сливен и председател на Организационния комитет на фестивала и Росица Петрова-Василева – директор на РБ“Сава Доброплодни“-Сливен, организатор на фестивала.

 

Вокален ансамбъл “Фортисимо” е създаден през есента на 2014г. В него участват ученици подбрани от специалностите „Поп и джаз пеене“, „Музикант – инструменталист“, „Актьорство за драматичен театър“.

През 2015г. съставът печели първа награда от Националния конкурс за вокални групи “Хармония” в гр.Стара Загора и Grand Prix от Международния фестивал „Корабът на изкуствата“ в гр.Поморие.

През 2016 г. ансамбълът печели конкурса на Шоуто на Слави и bTV „Игра на хорове“ и участие в международното музикално състезание за хорове “On stage”- гр. Прага, Република Чехия.

В репертоара на Вокален ансамбъл „Фортисимо” са включени авторски обработки на различни по стил и жанр произведения – класическа музика с елементи на бийтбокс, фолклор, българска и световна поп и рок музика.

 

И през втория ден на фестивала, на базара за книги, издателствата „Фют“, „Жанет 45“, „Дамян Яков“, „Атеа“, ПАН“, „Ентусиаст“, „Кръгозор“, „Унискорп“ и др. ще предлагат най-новите си издания за деца с големи отстъпки.

 

За контакти: GSM 0886090712 Р.Петрова-Василева

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев