Община Сливен

От 1 септември учителските заплати ще се повишат с 15 процента

------------------------------------
08.05.2017 / 10:23

Правителството планира от 1 септември заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента, съобщи в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Той припомни, че в управленската програма е записано, че до края на мандата след четири години ще бъде постигнато двойно увеличение на учителските заплати.

 

Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките населени места, каза той. Това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование, чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини. По думите му допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще са възможни през януари 2018 г.

 

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища, министър Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа. Той изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.

Според Красимир Вълчев новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор "Предучилищно и училищно образование". "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев