Община Сливен

Кметът на Сливен откри 13-тия фолклорен събор Кермен 2017. Съветници от ГЕРБ-Сливен присъстваха на съборa

------------------------------------
06.05.2017 / 21:18

Кметът на Сливен откри 13-тия фолклорен събор Кермен 2017. Празникът се организира веднъж на две години от община Сливен, кметството в Кермен и местното читалище „Пробуда – 1906“.

Радев поздрави участниците, гостите и организаторите на събора. „Община Сливен продължава всяка традиция, свързана с популяризиране на българския фолклор и при провеждането на събора в Кермен среща голяма подкрепа в лицето на кмета Живко Жечев. Със съвместни усилия се постигат по-добри резултати. Нека днес да спечелят най-добрите”, посочи Радев.

Кметът на Кермен Живко Жечев разказа накратко за историята на конкурса за приза на известния кавалджия Досьо Милков и прочутия танцьор Динко Орсов, разнесли керменския фолклор по целия свят. Двамата са едни от първите създатели на Държавния ансамбъл за народни песни и танци на Филип Кутев.

Днес на открита сцена на площада в града се представиха близо 150 изпълнители от 15 фолклорни колективи от Сливенско. В програмите си участниците традиционно включват музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения. Съборът проведе и двата конкурса - за надсвирване за наградата на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов.

Всички изпълнители получиха диплом за участие. Класиралите се на призови места получиха парични награди. Съборът е подпомогнат от фирма „Грейнстор”, Черноморски фураж, Първа частна мандра, други местни бизнесмени.

Участниците в събора бяха оценявани от жури в състав: председател доц. д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей в Сливен, членове Станка Иванова- хореограф и Иван Стоянов - музикант.

Проявата е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове”.

Програмата за целия месец може да видите тук:

http://www.sliven.bg/doc/kultura/Kulturna_programa_05_2017.pdf

 

Общински съветници от ПП ГЕРБ-Сливен присъстваха на 13-я фолклорен събор "Кермен 2017". Проявите в населеното място започнаха на 5 май с концерт с участието на Ансамбъла а народни песни и танци - Сливен и народната певица Славка Калчева. Над 15 колектива и индивидуални изпълнители за автентичен фолклор и обичаи от Сливенско са подали заявки за участие в събора.

В програмите си участниците могат да включат музикално-песенни и инструментални изпълнения, обреди, обичаи, разказване на приказки, анекдоти, детски и младежки игри, представяне на традиционни занаяти. В рамките на събора се провеждат два конкурса - за надсвирване за наградата на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов.

Всички изпълнители получават диплом за участие, а за класиралите се на първо, второ и трето място в различните възрастови групи ще има парични награди. Участниците в събора ще бъдат оценявани от жури в състав: председател доц. д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей в Сливен, членове Станка Иванова - хореограф и Иван Стоянов - музикант.

По време на концерта кметът на Кермен Живко Жечев благодари за съдействието на ПП ГЕРБ-Сливен, на областния ръководител на структурата Десислава Танева и общинския ръководител Здравко Костадинов за помощта при организацията и цялостното провеждане на събора, който официално бе открит на 5 май.

На концерта в навечерието на празника присъстваха още кметът на Сливен Стефан Радев, зам.-кметът Румен Иванов, секретарят на община Сливен Валя Радева, председателят на ОбС-Сливен Димитър Митев, общински съветници и кметове на кметства.

Проявата се организира от Община Сливен, кметството в Кермен и читалище „Пробуда – 1906“, и е част от Майските дни на културата „Сливенски огньове”.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев