Община Сливен

"ВиК" - Сливен ще изследва чешмите в Балкана и частни кладенци до закритите уранови мини

------------------------------------
05.05.2017 / 15:38

„ВиК“ в Сливен ще изследва физикохимичните и микробиологичните показатели на водата от най-посещаваните горски чешми в Балкана. Инициативата е част от новото споразумение, което дружеството сключи със сливенската фондация „Стария бряст“, за опазване на екосистемите, водите и горите в Сливенския регион – съобщиха от фирмата.

 

Анализът на пробите ще бъде извършен в независими лаборатории, посочени от екоминистерството, както и в лабораторията на „В и К“, чието акредитиране ще приключи до края на годината. Предстои да бъдат установени и обследвани и частните кладенци и напоителни съоръжения във вилната зона на Сливен, която се намира в непосредствена близост до бившите уранови рудници. Гражданите ще бъдат уведомени за резултатите.

 

От „В и К“ и „Стария бряст“ откриват инициатива, с която вододайната зона на язовира за питейна вода „Асеновец“ край Сливен да получи статут на защитена територия. Целта е да се спре сечта в околните горски площи. „Опазването на горите има сериозно отношение към водосбора на района, към дебита и чистотата на водните количества“ – коментираха от водоснабдителното дружество. От там допълниха, че изсичането на горите край Котел, например, е навредило сериозно на обема и характеристиките на котленската изворна вода. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев