Община Сливен

От 9 до 11 май в Сливен ще се проведе Национален фестивал на детската книга

------------------------------------
04.05.2017 / 11:07

От 9 до 11 май 2017г., за пореден път Сливен ще отвори гостоприемно врати за деца и творци от страната и чужбина и ще се превърне в истинска столица на детската книга. По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства ще се проведе XIX Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на г-жа Мария Габриел – зам.-председател нa групата на ЕНП в Европейския парламент. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Вече 19 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ вече повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори и премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова – Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/; Представяне на интересни издателски проекти на издателство „Дамян Яков“; Национален пленер за детска рисунка на тема „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях”; връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „В търсене на талисман за щастие”, Националния пленер за детска рисунка „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“ и VI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; базар на книги; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите“ полета в изследванията на съвременната детска литература. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. И тази година важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 9 и 10 май кръгла маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.

Целта на форума е да се анализира четенето като съзнателен процес и факторите, които оказват влияние днес за превръщане на децата и тийнейджърите в активни читатели, както и да се направи преглед на актуалното състояние на националните политики в контекста на тези фактори. Акцентът е върху някои успешни иновативни практики и дейности за повишаване на мотивацията им за четене. Ще бъдат представени 15 доклада на участници от България, Сърбия, Турция, Унгария, Холандия и Русия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби. В галерия „Димитър Добрович“ /бул. „Цар Освободител“ 13/, ще бъдат експонирани три изложби: Изложба - илюстрации на Силвия Калоянова – носител на Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2016г.; Изложба – илюстрации на Сашенка Василевич /Сърбия/; Изложба – илюстрации на Ромина Беневенти /Италия/. В зала „Май“ по традиция ще бъде уредена изложба „Театрални кукли на любими литературни герои“ на отличените участници в едноименния конкурс. Изложба с рисунки на отличените участници в Националния пленер „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“ ще бъде представена във фоайето на ДТ “Ст.Киров“.

На 10 май ще се проведе и станалият вече традиционен в програмата на фестивала Национален пленер за детска рисунка, тази година на тема „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“, в който ще се включат над 250 деца от страната и петима малки художници от гр.Будапеща /Унгария/.

И тази година на площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата “Фют“, „Дамян Яков“, „ПАН“, “Жанет 45“, „Ентусиаст“, „Атеа“, „Унискорп“, Кръгозор“, „Хермес“ и др.

Няколко са дневните концерти през трите фестивални дни на откритата сцена, която ще бъде изградена пред община Сливен до базара за книги. В тях ще вземат участие малки певци и танцьори от Сливен, Бургас, Айтос и др. градове.

С голям интерес се очаква концертът на открита сцена под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни“ на 9 май от 17:30ч. с участието на танцьори от акробалет “Тиара“ и балет „Барби“, на вокална формация „Фортисимо“ - гр.Бургас, на възпитаници от специалност „Поп и джаз пеене“ към НУМСИ “Проф.П.Владигеров“ и на малки певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“- Сливен. В концерта ще вземат участие и децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“-Сливен. Концертът ще завърши с пъстра фолклорна плетеница с участието на танцов състав „Детелина“ – при XII ОУ “Елисавета Багряна“ и фолклорен състав “Бисерче”.

На открита сцена ще бъдат представени и спектаклите: „Клоунът и неговите деца“ – на Театър „Ателие 313“ /10 май, 11:00ч./ и „Мечо Пух“ на Театрална къща „Мариета и Марионета“ /11 май, 10,00ч./

Програмата включва и тържествен концерт-спектакъл, на 10 май, в ДТ “Ст.Киров“, със специалното участие на актьора Димитър Рачков и млади актьори и певци от Бургас, Сливен и Айтос. На концерта ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов“ в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

В карнавала, който по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, 10 май, се очаква да се включат над 350 деца от Сливен и страната, както и от българското училище в Будапеща /Унгария/, и мажоретни състави от СОУ „Екзарх Антим I”– гр.Казанлък, XII ОУ “Елисавета Багряна“ и Професионална гимназия по икономика – гр.Сливен. Дефилето по традиция ще се води от малките музиканти от оркестър „Карандила джуниър“. То ще бъде посрещнато от патрона на Фестивала – г-жа Мария Габриел, пред сградата на общината.

Фестивалът ще бъде закрит на 11 май, в голямата зала на ДТ “Стефан Киров“, с концерт на Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен, и малките танцьори от балет „Барби“ - Сливен.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и подаръчета.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев