Община Сливен

По предложение на кмета на Котел Коста Каранашев галерията в село Жеравна беше именувана „Христо Тодоров”

------------------------------------
03.05.2017 / 15:06

По предложение на кмета на Общ. Котел, г-н Коста Каранашев и след прието единодушно решение на Общински съвет – Котел на 28 април 2017г. картинната галерия в с. Жеравна беше именувана Галерия „Христо Тодоров” – с. Жеравна.

 

Христо Тодоров Тодоров е сред най-популярните личности, свързани с духовното и културно развитие на община Котел и региона, с високи и значими постижения в изобразителното изкуство на национално ниво и в международен мащаб. На 1 ноември 2015 г. - Ден на народните будители и Празник на град Котел, той бе удостоен с Решение № 552/31.10.2014 г. на Общински съвет-Котел със званието „почетен гражданин на град Котел”. Това бе признание на неговия голям талант, многократно доказан в редица международни изложби, на неоспоримите му заслуги за обогатяване на основния фонд на специализиран отдел „Художествен” на Исторически музей-Котел, но най-вече заради непреходните послания на художествените му творби, изпълнени с много багри и излъчващи нетленна красота, човешко добруване, емоционален заряд и съвършенство.

 

Картинната галерия в с.Жеравна е създадена с ПМС № 46/11.12.1969 г. за „Развитие на гр. Котел и Котленския край”. С Решение № 157/07.12.2004 г. на Общински съвет-Котел се създава Исторически музей-Котел като картинната галерия в с. Жеравна е включена в структурата на новообособената музейна институция. С Решение № 491/28.06.2010 г. Общински съвет-Котел приема Правилник за устройството и дейността на Исторически музей-Котел, а според разпоредбата на чл.10, ал.1 „структурата на музея се определя в зависимост от тематичния му обхват и формираните фондове и включва специализирани отдели и администрация”. Картинната галерия в с. Жеравна се намира в специализиран отдел „Художествен”.

 

Христо Тодоров Тодоров е роден на 5.IX.1935 г. в село Жеравна, община Котел. Завършва първия випуск на Художествената гимназия в София. През 1961 г. завършва Художествената академия, специалност "Сценография" при професор Каракашев. От 1961 г. до 1994 г. работи като сценограф и председател на художествения съвет на Българската национална телевизия. Автор е на над 200 постановки на Телевизионния театър. Има много самостоятелни изложби в София, Сливен, Бургас, Карнобат, Стара Загора, Добрич, Пловдив, Жеравна, Козлодуй, Нова Загора и др. Участва в представителни изложби на Българската живопис в Швеция, Франция, Русия, Куба, Италия, Испания, Германия, Белгия и др. През 2005 г. открива самостоятелна изложба в Марсилия - Франция. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Дрезденската художествена галерия, галериите в Сливен, Жеравна, Добрич, Ст. Загора и други, както и на частни колекции в България, Австрия, Англия, Германия, Италия, Русия, Франция, Япония, САЩ, Канада, Белгия, Испания, Китай, Куба и др.

 

Носител е на орден "Кирил и Методий" - I-ва, II-ра и III-та степен, лауреат на званието "Заслужил художник" от 1984 година.

 

През последните години от живота си Христо Тодоров живее и твори в родното си село Жеравна и остава верен на максимата, че да живееш, значи да правиш нещо, което да те надживее и хората да те запомнят с него. Всички картини, сътворени от Христо Тодоров, приличат на вълшебни старопланински легенди и се родеят с гениалните „Старопланински легенди” на Йордан Йовков. Великолепен съвременен художник на България, Христо Тодоров носи атмосфера на мъдрост и гледа с отговорност за важната си обществена мисия. Неговият изключителен принос за духовното развитие на българското общество и на Котленския регион е сред основанията галерията в с. Жеравна да носи неговото име, но най-вече, това е знак на почит и благодарност към неговото дело и голямата му обич към родната Жеравна.

 

Първата българска провинциална селска картинна галерия е открита в село Жеравна, в сградата на взаимното училище, с експозиционна площ от 200 м². Взаимното училище, прерастнало по-късно в главно класно, е построено през 1867 г. и е прекрасен образец на възрожденската публична архитектура. Фондът на галерията се придобива основно от дарения на изтъкнати наши художници и притежава картини от майстори на четката като: Михаил Ангелов, Ради Неделчев, К.Казанлъклиев, Христо Тодоров, Евгени Курдов, Стефка Стоянова, Марин и Ваня Подмолови, Илия Пефев, Стефан Минев, Ангел Методиев , Кирил Майски, Атанас Владимиров, Лика Янко, Михалис Гарудис и др. Галерията е организирала редица самостоятелни изложби на изявени български художници, както и гостуващи изложби и на музеи от страната.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев