Община Сливен

8-годишната Самуела от Сливен чака три месеца животоспасяваща операция на гръбнака, въпреки че има решение на фонда

------------------------------------
02.05.2017 / 11:27

Трети месец 8-годишната Самуела чака животоспасяваща операция на гръбнака. Трябва да й се поставят импланти на гръбнака за близо 94 000 лева, съобщава бТВ. Ако това не бъде направено детето ще бъде лишено от нормален живот.

Държавата е одобрила документите на момиченцето още през февруари, но операцията не се насрочва, а състоянието му се влошава.

Според родителите единственото място, където може да се извърши операцията е „Токуда”. В частната болница обаче нямат проведена обществена поръчка за медицински изделия, а фондът настоява за търг, иначе няма да възстанови парите на лечебното заведение.

Самуела е родена с тежко заболяване – спина бифида, при което прешлените в лумбалната област не са затворени. Момичето страда и от сколиоза. Досега на детето са направени 4 операции. Единственият шанс за живот е нова интервенция за поставяне на магнитни импланти, които ще изправят гръбнака й.

Операцията е необходимо за живота на детето, защото изкривяването на гръбнака е голямо, 100 градуса, може и повече, защото са минали вече 3-4 месеца, обяснява бащата Емануил Куриан. В момента, в който подписахме договорите, д-р Троева ни извика и каза, че не могат да преведат парите към болница „Токуда“, допълни той.

„Всички вече сме много изтощени от чакане. Самуела знае за предстоящата операция. Трудно й е. Изтощаваме се от безсмислените битки с бюрокрацията. Моля хората, от които зависи Самуела да се лекува, да постъпят човешки и да й помогнат!“, призова майка й Стела Куриян.

От болницата коментираха, че към момента са оперирани над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение на административния казус.

„Лечебното заведение, от една страна, не е длъжно да провежда обществена поръчка. А именно, че това е едно уникално по рода си медицинско изделие – може да се пристъпи към директно договаряне или договаряне без обявление", коментира адвокатът Мария Шаркова.

Правилникът на фонда обачев изисква за медицинските изделия, за които плаща, да е проведена обществена поръчка. След последните промени в Закона за обществените поръчки се изключват от обхвата частните лечебни заведения. Освен това имплантът, който трябва да се постави на детето е уникален и се произвежда само от една компания.

Родителите на детето призовават към малко повече човечност в действията на ръководството на фонда и да се направи изключение, каквото вече е правено.

Който иска да работи с фонда, трябва да спазва закона, обяви директорката на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева. От думите й стана ясно, че се търси вариант и за лечение в чужбина.

Родителите на Самуела недоумяват защо трябва да се търси вариант за лечение в чужбина, след като операцията може да бъде извършена в България – ще стане по-бързо и на тях ще им е по-спокойно. Операция в чужбина ще е двойно по-скъпа и пак ще е без обществена поръчка, коментира бащата на детето.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев