Община Сливен

Днес Православната църква отдава почит на Свети Цар Борис - Покръстител

------------------------------------
02.05.2017 / 09:08

На втори май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. Цар Борис - Михаил - Покръстител на българския народ.

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. Мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император - Михаил.

 

Кръстили се болярите и целият народ в 865 година. След смъртта на светите Кирил и Методий, учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност.

 

Обикнал монашеския подвиг, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син Симеон.

Борис се върнал в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител св. цар Борис е наречен "равноапостолен светец".

 

На 2 май имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борил.

"Дарик"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев