Община Сливен

Акад. д-р Иванка Денева представи в Сливен книгата „Свечеряване” на Красимира Кацарска

------------------------------------
01.05.2017 / 17:17

По покана на Иванка Денева в града под Сините скали гостува видната съвременна писателка Красимира Кацарска – член на Съюза на българските писатели и на Висшия съвет към МОН; дългогодишен базов преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски” и в Профилирана гимназия за чуждо езиково обучение. Тя е автор на книги в сферата на поезията, литературната критика, есеистиката и прозата, както и на поредица от учебници и помагала за средното образование по литература: разностранни прояви, за които говори водещата на вечерта Иванка Калайджиева, председател на Учителски клуб „Будители” в Сливен.

Слушателите бяха респектирани от многобройните й национални признания, награди и редакторска дейност на произведения на творци от страната и на алманах на пишещите от Югозападна България.

Акад. Иванка Денева представи много пластовия художествен свят на новата, излязла изпод перото, книга на Кр. Кацарска „Свечеряване” (разкази и новели, изд. “Бон”, Благоевград, 2017 г., 660 с.) , отвеждаща към трудната, дългогодишна борба на писателката с болестта на века.

Гордост за съгражданите ни е обстоятелството, че премиерата стана част от „литературното й турне” в редица културни центрове, сред които и в нашия град. Етнографският комплекс „Хаджи Данчови къщи” приюти любителите на словесното изкуство, творци, представители на неправителствени организации и граждани, дошли да се докоснат до полифоничното й творчество. В „Свечеряване” читателят се среща не само състрадателността на отделния човек в трудния „Път до Рака”и превъзмогването му, (както е онасловен един от разказите), но и с тревожните процеси в обществено-политическия, социалния и културния живот на България в последните десетилетия; с изпитанията в миналото на авторката и героинята й - с претърпяната цензура и пречки пред творческото развитие, както и с перфидността в административния произвол днес на самозабравили се работодатели-причинители на заболяването.

Изградена е вълнуваща галерия от образи и съдби на страдащи из различни етноси, професии и възрасти, която разкрива различните лица на стоицизма и немия глас на болката в превъзмогването на болестта. Разкрито е поведението на достойния човек в лабиринта на страданието, обичта към хората и порива за светлина. „Свечеряване” е книга и за крехкия стрък на надеждата, кълнеща в страдални и жадни за живот сърца...

Присъстващите изявиха човешкото си съпричастие и интерес към творчеството на гостенката Кр. Кацарска с молбата да чете свои поетични строфи, в зададените въпроси и закупуването на книгите й. (Неслучайно лекарите смятат, че това издание би трябвало да присъства във всички онкологични отделения на страната, както и в курсовете по психотерапия - със заболелите и близките им.) В изпълнение на авторката прозвучаха стихове из книгата й с поезия „Ако”, както и заключителни думи, които окрилят съвременния човек в изпитанията му по Пътя на жизнелюбието.

Творческата подкрепа от сливенци за Красимира Кацарска допринесе и за разширяване границите и силата на въздействие на авторския некомерсиален проект на д-р Иванка Денева „Целебната сила на изкуството”, провеждан години с най-изстрадалите люде на региона, съвместно с ръководителите на социалните институции.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев