Община Сливен

Бившият министър на културата Георги Йорданов представи том 1 от мемоарната си поредица "Притаени мигове"

...
30.04.2017 / 10:24

Цялата артистична гилдия у нас познава Георги Йорданов – няма спектакъл, концерт, премиера на книга, изложба, научна сесия, културен форум, където той да не присъства. Без значение къде е събитието – в НДК, в операта, в зала „България”, в БАН и на десетки други сцени. Уважението към него като личност и законодател на естетическия вкус не само не намалява, а напротив – увеличава се. Затова не беше изненада, че над 300 негови почитатели препълниха на 26 април Големия салон на БАН за премиерата на том 1 от неговата мемоарна поредица „Притаени мигове” (издание на „Захарий Стоянов” и „Светулка 44 АТЕНЕЙ”). Сред тях бяха бивши министри и депутати, десетки професори, академици, учени и представители на всички изкуства, които помнят успешното управление на българската култура през 80-те години.

Откъси от книгата прочете Иван Налбантов, критическа оценка на съдържанието направи поетът Петър Анастасов: „Много от разказите на Георги Йорданов предизвикват носталгия и душевен смут. Тук има доброта, благородство, мъдрост, една дискретна и искрена прослава на цивилизования човек. Благодарение на Георги Йорданов бяха приобщавани към националната кауза и станаха негови приятели такива корифеи на българската художествена култура като Владимир Василев, Константин Константинов, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Никола Фурнаджиев, Дора Габе, Борис Христов, Николай Гяуров, Панчо Владигеров, Филип Кутев, Дечко Узунов, Георги Джагаров, Николай Хайтов, Дамян Дамянов, Емил Чакъров, архитектите Никола Николов и Александър Баров. И още: световноизвестните Херберт фон Караян, акад. Дмитрий Лихачов, акад. Юрий Григорович, проф. Джон Атанасов… В книгата има документални разкази и за Франсоа Митеран, Индира Ганди, Хелмут Кол, д-р Арманд Хамър.”

 

Самият Георги Йорданов каза: „Благодаря на всички, които допринесоха да се появи тази книга на бял свят. Аз не искам да политиканствам, но бих искал да подчертая, че промяната в България, която дойде по обективни причини и дори закъсня, не бива да бъде критикувана. Нашият модел на преустройство е уродлив. Всичко зависи от това как и от кого се прави промяната. Всички управляващи досега носят историческата отговорност, че България заседна на последното място в Европа. Нека вярваме, че утрешният ден на България ще бъде по-добър, а всеки от нас да има съзнание, че ще помогне да оставим на потомството един добър спомен.”

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев