Община Сливен

Сливенският драматичен театър с постановка по Йовков на 2 Май

------------------------------------
28.04.2017 / 10:58

Една история от Йовковия свят представя режисьорът Дамян Тенев в новото представление на сливенския драматичен театър, заело името на разказ от сборника „Вечери в Антимовския хан“ -„Една торба барут“. Премиерата ще бъде в камерната зала „Слави Шкаров“ на 2 май. Това е поредният спектакъл, с който театърът продължава репертоарната си линия за драматизиране на българска класика.

Младата надежда на българския театър Дамян Тенев е автор на драматизацията на спектакъла, изградена по няколко разказа от Вечерите, сборника „Женско сърце“ и част от недовършения роман „Приключенията на Гороломов“. В сюжетната линия е Йовковото повествование за българския характер и народопсихология, което обединява света на героите. Покълналите в този свят себичност, завист, ламтене за пари и липса на духовни хоризонти изострят страстите до степен, в която той бива унищожен. Режисьорът търси метафоричен смисъл в класическата формула за изгубения свят, за пътя и надеждата, която се ражда с финала в „По жицата“. „Последното нещо, което излиза от кутията на Пандора, е Надеждата. – разсъждава режисьорът. - Но дали това е действително надежда или само начин да продължиш напред по някаква причина? Дали бялата лястовица съществува?...“

Представлението е трагикомедия. Режисьорският прочит остава верен на Йовков, той представя един магически свят с всичките му реалности и абсурди. Различното е, че „Ние сме далече от реализма в нашата работа. - казва режисьорът. - Не смятам, че театърът трябва по някакъв начин да илюстрира живота, това е много имитативен подход. Когато човек дойде в театъра, той трябва да му предложи нещо, което да го изкара от неговото ежедневие. Преживяването в театъра трябва да е над реалното, над живота, над обикновеното присъствие на човека.“

Шестима актьори градят това преживяване: Вяра Начева, Димитър Костадинов, Пламен Петков, Августин Демерджиев, Димитър Марков и Михаил Илийков. Всеки играе по няколко роли. Включително и единствената жена в екипа – Вяра Начева, на която е поверено пресъздаването на женското начало, с образи на Майката и Любимата. То отключва страстите и битките в мъжкия свят в крайните им проявления.

Артистичният състав вярва в таланта на Дамян Тенев да прави интересен театър. Заразен е от модерното му, образно и сензитивно мислене, което от една страна руши класическите театрални правила с необичайни подходи, а от друга разтърсва сцената със своята ярка стилистика и неочаквани прозрения. За това допринасят в значителна степен сценографията и костюмите на художничката Радостина Тодорова. Динамичен и атрактивен, театралният разказ в „Една торба барут“ е зареден с много сила и енергия. На зрителя му предстои да я усети и разбере.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев