Община Сливен

Топ политици крият татуировки, Корнелия Нинова - с тибетски символ

------------------------------------
27.04.2017 / 09:12

Модата на татуировките не е прескочила и българските политици, въпреки че рисунките с туш са по-привични за плеймейтките, футболистите и ъндърграунд босовете. Под скъпите костюми и рокли на властта се крият тайнствени символи, разкриващи младежките увлечения и неблагоразумия на днешните управляващи.

 

Малцина знаят, че лидерката на БСП – Корнелия Нинова, е белязала тялото си завинаги още в ученическите си години. Социалистката вече три десетилетия носела на дясната си ръка енигматичен тибетски символ, чието значение избягвала да коментира пред случайни хора. Корнелия се татуирала още по времето на соца, когато на картинките по тялото не се гледало с добро око, а единици били жените, които се подлагали на болезнената процедура. Повлияна от мъжките компании, в които движела, Нинова се превърнала в бяло творческо платно за самозван татуист, който я белязал с йероглиф, символизиращ щастието. Въпреки че имала знак от индуистката култура на ръката си, Корнелия била родена и възпитана като християнка и почитала само православните традиции. През годините на няколко пъти изпадала в колебания дали да не заличи йероглифа с лазер, но впоследствие решила да го запази като приятен спомен за младостта.

 

„Става ми хубаво, като го видя. Връща ме в безгрижните години“, са единствените думи, с които шефката на БСП някога е коментирала татуировката си. От години избягвала да се показва навън по къс ръкав, защото искала картинната галерия да разглежда само мъжът й.

 

Също толкова мистериозна е и рисунката на почетния председател на ДПС – Ахмед Доган, за която става ясно едва когато досието му от ДС е публично разпространено. Там татусът му е вписан в графата „особени белези“. Сокола никога не е давал обяснение за своята шокираща татуировка, която съдържала християнска символика. Онези, които знаели за съществуването й, не разбирали какъв бил мотивът на Доган да си изографиса емблемата на Христа, след като ревностно изповядва исляма. Негови съпартийци доверят, че рисунката, изобразяваща сърце и кръст, всъщност била типична за алианите – специфична мюсюлманска общност, към която се смята, че принадлежи и родът на Сокола. Твърди се, че алианите не са сунити и религията им има много заемки от християнството, какъвто бил и кръстът в татуировката на Доган.

 

Татус е белязал и Вежди Рашидов. Бившият министър на културата от младостта си носел две неща на лявата ръка – задължително часовник, който сменял често, и сърце, прободено от стрела, което щяло да му остане за цял живот. С малката стилизирана картинка Вежди се сдобил в юношеските си години, когато с няколко приятели решили да се бунтуват срещу патриархалните норми и да бъдат в крак с времето. След години съжалил за избора си на символ, както и за мястото, на което му го щамповали. Всъщност не си спомнял кога за последно сърцето му било пробождано от жена, но кинжалите, забити от приятели, му се случвали често. Когато нагазвал в политиката, Рашидов се замислил дали да не заличи мастиления белег, разположен между палеца и показалеца му, защото предполагал, че при срещи с високопоставени личности татуировката щяла да прави лошо впечатление. После се разколебал и решил да я остави, понеже му напомняла за хубавата младост, която имал. Все пак Вежди остава в историята като първия министър с явна татуировка, за която единственият му коментар е: „Ще си я отнеса в небитието“.

 

Най-шумен отзвук пък предизвика скандалната рисунка на бившия депутат от „Атака“ Петър Хлебаров. Преди 5 години той бе обвинен, че пропагандира сатанизъм заради огромното изображение на горящо слънце върху гърба му. В допълнение към дяволския символ Петър се похвали, че има изписано с огромни букви и заглавието на прочута метъл група. След като заради татусите му гръмна шумен медиен скандал, Хлебаров обясни, че всъщност слънцето символизирало тежък за него емоционален период, свързан с развода му, и не се чувствал виновен, че е оцветил тялото си.

 

Въпреки че не е притежател на татуировки, Бойко Борисов е най-предпочитаният образ за татуиране. Всяка година се появява поне по един отявлен симпатизант на ГЕРБ, който е отпечатал лика на Борисов върху кожата си. Последният случай е от февруари тази година, когато пловдивски активист на първата политическа сила у нас лично показа на бившия премиер портрета му, който избрал да си направи на лявата ръка. Бойко и Тодор Живков са единствените български политически лидери, към които ексцентрични нашенци са решили да засвидетелстват възхищението си под формата на татуировки. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев