Община Сливен

Ето за какви пропуски при попълване на заявленията за прием на деца, се губят точки за класирането

...
26.04.2017 / 16:13

Заради пропуски в заявленията за прием в детски градини и ясли, някои родители са изгубили точки, необходими за класирането на децата им в съответната детска градина. Около 88 процента от децата в Сливен са класирани по първо желание чрез електронния прием. При останалите, които не са успели да постъпят в желаната детска градина, има пропуски или грешки при попълването на заявленията. Това съобщи на редовната пресконференция на общинското ръководство зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

„Родителите разчитат на електронната система, че ще им даде точки по определени критерии. Това не е така. Всеки критерий трябва да бъде отбелязан от самия родител в заявлението, а когато записват децата си на място в детската градина, трябва да докажат посочените критерии със съответните документи. Например, системата не дава 50 точки за района, в който живеят родителите. Заявителят трябва сам да отбележи, при попълване на желанията, дали живее по постоянен или настоящ адрес в района на детското заведение. Много често се губят точки, тъй като не е отбелязано, че са работещи, или самоосигуряващи се лица. В същото време много от тях са отбелязали, че работят в района на детското заведение”, каза Пепа Чиликова. Тя подчерта, че родителите трябва внимателно да попълват документите, защото всеки пропуск води до загуба на точки.

В графика на дейностите в сайта за прием /https://priem.sliven.bg /, е посочен срокът, в който могат да се коригират заявленията за всяко едно класиране. Родителите, които се затрудняват сами да извършат корекциите, могат да потърсят съдействие в съответното детско заведение или от експерта в общината/ под списъка с пропуските са публикувани координати/.

Не всички, които са класирани през месец април, са се записали в градините. На 8 май ще бъдат обявени свободните места за следващото класиране. Срокът за корекции на заявленията е до 14 май, включително, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 17 май в сайта за прием.

Приемът по електронен път в детските градини, ясли и яслени групи се прави за първи път в Сливен. Целта е да се създаде организация с единни правила и ред, което да улесни родителите и да се преустановят притесненията им при записване на децата. С електронния прием ще се преустанови практиката от денонощни опашки от изнервени родители.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев