Община Сливен

Ликвидирането на последствията от уранодобива е възложено на софийска фирма през 1998 г., съобщиха от община Сливен

------------------------------------
26.04.2017 / 13:51

През 1998 година с постановление на Министерски съвет цялата организация на дейностите по ликвидиране на последствията от уранодобива е възложена на „Екоинженеринг РМ“ ЕООД София, съобщиха от отдел „Екология“ в Община Сливен.

 

През 2004 година от Института по почвознание „Н. Пушкаров“ е изготвен работен проект за техническа и биологическа рекултивация на рудник „Сливен“, по силата на договор за обществена поръчка между „Екоинженеринг РМ“ ЕООД и ИП „Н. Пушкаров“. Изготвеният проект е съгласуван със заинтересованите ведомства – Министерство околната среда и водите, Министерството на земеделието и Националния център по радиобиология и радиационна защита към Министерството на здравеопазването.

 

„Терените в района са частни и държавни и няма как общината да се намеси в този процес. Основният ангажимент е на фирмата, на която е възложена дейността. Това, с което мога да се ангажирам, е отново да поставя въпроса за реализиране на проекта. Ако има нещо, което зависи от Общината, ще бъде направено и от наша страна ще има пълно съдействие“, каза днес кметът на Сливен Стефан Радев.

 

Компетентен орган, имащ отношение към радиологичния мониторинг на повърхностни и подземни води и почви в района на Сливен, е Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ.

По отношение на мониторинга на питейни води, компетентни органи са ВиК-Сливен и РЗИ – Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев