Община Сливен

50-то издание на Майските дни на културата "Сливенски огньове" ще започне на 1 май. Вижте програмата

------------------------------------
26.04.2017 / 12:00

50-то издание на Майските дни на културата "Сливенски огньове" ще започне на 1 май, съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности в Община Сливен Пепа Чиликова. От 20 часа на площад "Хаджи Димитър" ще се състои церемония по запалване на символния огън на празниците. Половин час по-късно, в 20.30 часа, на открита сцена ще пеят Павел и Венци Венц.

"Решили сме тази година да поканим младите хора на нашия град. Насочили сме внимание към абитуриентите и тези, които предстои да напуснат нашия град. Очакваме от тях да определят своите най-достойни представители, с които, заедно с кмета г-н Стефан Радев да запалят сливенските огньове", каза Пепа Чиликова.

На пресконференция на общинското ръководство, тя акцентира върху някои от събитията, които са част от Майските дни на културата "Сливенски огньове".

На 4 май ще отбележим 80 години от рождението и 50 години диригентска дейност на акад. Методий Григоров - носител на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" и почетен гражданин на град Сливен. По този повод ще се състои концерт "Талантите на Сливен" на оперни певци, възпитаници на сливенската хорова школа. Събитието ще се проведе в зала "Сливен" от 19 часа.

На 6 май, в 10 часа, в град Кермен е 13-то издание на Фолклорния събор "Кермен".

На 10 май ще отбележим 177 години от рождението на Хаджи Димитър. Проявите по случай годишнината ще се състоят в къща-музей "Хаджи Димитър". В 12 часа ще бъде представена постановката "Епопея на забравените". През целия ден музейният обект ще бъде отворен за посещения със свободен вход.

В дните 16-18 май е 21-ят Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". В него ще се включат седем чужди състава - от Грузия, Монголия, Полша, Словения, Сърбия, Украйна и Турция. Домакин тази година е състав "Веселие" при СУ "Хаджи Мина Пашов" в Сливен.

На 23 май по традиция ще бъде връчена наградата "Аргира Жечкова". Това ще стане на тържествена-вечер концерт в навечерието на празника на българската просвета и култура. В концерта на Симфоничния оркестър, който ще започне в 18 часа в "зала Сливен", ще участват Татяна Шиварова - сопран и Франческо Аникини - тенор. Диригент ще бъде Димитър Караминков. В същия ден, от 20 часа, на открита сцена на площад "Хаджи Димитър" ще се състои концерт на дует "Ритон".

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, ще бъде отбелязан със шествие от 11 часа, което ще тръгне от Градската градина, ще премине край НТС, по бул. „Цар Освободител” и ще стигне до площад „Хаджи Димитър”, където от 11.30 часа се организира празнична церемония. В 12 часа е предвидена среща на ръководството на Община Сливен с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. В 12 часа на площад "Хаджи Димитър" ще има празничен концерт с участието на детски фолклорни колективи от Сливен, а в 20 часа е участието на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен и Ана Мария Трайкова.

 

МАЙСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ”

 

 

ПРОГРАМА

 

 

1 май /понеделник/

 

Откриване на Майските дни на културата „Сливенски огньове”

 

20.00 ч., пл. „Хаджи Димитър”

 

Церемония по запалване символния огън на празниците

 

20.30 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър”

 

Концерт на Павел и Венци Венц

 

Културните тържества „Сливенски огньове”, първите регионални културни тържества в България, са един от знаците в духовната биография на Сливен. Видни творци на българската култура са оставили в паметната книга на Сливен незабравими мигове от своите преживявания и частица от своята искреност.

Централна проява в програмата на тържествата е било връчването на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” – родоначалника на новата българска поезия и достоен син на Сливен. С тази награда са удостоявани Константин Константинов, Елисавета Багряна, Георги Джагаров, Филип Кутев, Никола Фурнаджиев, Стефан Пейчев, Добри Добрев, Ламар, Дамян Дамянов, Асен Макасчиев, Светлин Русев, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Дечко Узунов, Найден Петков, Александър Райчев, Атанас Славов, Радой Ралин, Евгени Вълев, Димитър Кавръков, Станка Пенчева, Методий Григоров, Георги Величков, Цончо Родев, арх. Методи Тотев, Генко Генков, Пламен Марков, Надя Неделина, Николай Евров, Йордан Янков, Антон Дончев, Борислав Чакринов, Йордан Парушев, Атанас Парушев, Александър Морфов, Теодосий Спасов, Тодор Терзиев, Петър Льондев, Деньо Денев, Ефимия Павлова и др.

След дълго прекъсване инициативата за запалване на символния огън е възстановена през 2012 г.

Тази година сме поканили младите хора на Сливен и най-вече абитуриентите, на които предстои да напуснат нашия град, за да продължат обучението и развитието си. Техни представители и кметът на община Сливен Стефан Радев ще запалят огньовете и ще дадат старта на празниците. След церемонията ще започне концертът на рап-звездите Павел и Венци Венц, като за младежите е предвидена и почерпка.

 

2 май /вторник/

 

18.30 ч., зала „Сливен“

 

„Тютюн“ – премиерен спектакъл на театрален състав при Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ с ръководител Веселина Симеонова

Билети на касата на зала „Сливен“ и в ППМГ „Добри Чинтулов“

 

3 май /сряда/

 

18.30 ч., зала на ДТ „Стефан Киров“

 

Концерт с участието на Детски фолклорен ансамбъл „Българче“ при Основно училище „Христо Ботев“ и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ и Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ с ръководители Станка Иванова и Иван Добрев.

Билети на касата на НЧ „Хаджи Димитър – 1937“

 

4 май /четвъртък/

 

19.00 ч., зала „Сливен“

 

„Талантите на Сливен“ – концерт на оперни певци – възпитаници на сливенската хорова школа по повод 80 години от рождението и 50 години диригентска дейност на акад. Методий Григоров – носител на наградата за литература и изкуство

„Добри Чинтулов“ и почетен гражданин на град Сливен

Участват:

Татяна Шиварова – сопран, Елена Баръмова – сопран,

Даниела Дякова – мецосопран, Димитрия Колева – сопран

Симфоничен оркестър – Сливен

Гост-диригент: проф. Ивайло Кринчев

Смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“

Диригент: акад. Методий Григоров

 

5 май /петък/

 

17.30 ч., фоайе на зала „Сливен“

 

Откриване на документална изложба „Началото и лауреатите: 50 години Сливенски огньове, 50 години награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“

 

Изложбата се организира от Община Сливен, Народно читалище „Зора – 1860“ и Държавен архив – Сливен.

 

18.00 ч., зала „Сливен“

 

Представяне на новата книга на Георги Йорданов „Притаени мигове“:

кн. 1 „Срещи“ и кн. 2 „Откровения“

С участието на: проф. Чавдар Добрев, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Иван Гранитски – издателство „Захарий Стоянов“

 

6 май /събота/

 

10.00 ч., гр. Кермен

 

ХІІІ Фолклорен събор „Кермен“

 

За събора в Кермен все още се събират заявки за участие. Той включва конкурси за надсвирване и надиграване.

 

 

8 май /понеделник/

 

10.00 ч., ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Речица“

 

Европейски урок

 

Част от програмата за отбелязване на Деня на Европа, организирана от Европа Директно, Обществен дарителски фонд и др.

 

9 – 11 май

 

ХІХ Национален фестивал на детската книга /по програма/

 

9 май /вторник/

 

Ден на Европа и Ден на Победата

 

11.00 ч., СУ „Константин Константинов“

 

„Приказка за Европа“ – театрално представление

 

Част от програмата за отбелязване на Деня на Европа, организирана от Европа Директно, Обществен дарителски фонд и др.

 

11.30 ч., Хамам баир

 

Поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Съветската армия

 

Организатори: Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Руско дружество „Бащин дом“, Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД, Движение „Русофили“ и др.

 

12.00 ч., ОУ „Д-р Иван Селимински“

 

Ученическа викторина по повод Деня на Европа

 

Част от програмата за отбелязване на Деня на Европа, организирана от Европа Директно, Обществен дарителски фонд и др.

 

17.00 ч., Братската могила в Градската градина – бул. „Цар Освободител“ – Военен клуб

 

Шествие на Безсмъртния полк

 

Организатори: Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Руско дружество „Бащин дом“, Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД, Движение „Русофили“ и др.

17.30 ч., зала „Сирак Скитник“

 

Откриване на изложба „Шести национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“

Проявата е на Алианц България – те са пуснали информация на медиите.

 

18.00 ч., Военен клуб – Сливен

 

Тържествено събрание – концерт по повод Деня на Победата и Деня на Европа

 

Организатори: Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Руско дружество „Бащин дом“, Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД, Движение „Русофили“ и др.

 

10 май /сряда/

 

12.00 ч., къща-музей „Хаджи Димитър“

 

Честване на 177 години от рождението на Хаджи Димитър – театрален спектакъл, историческа обиколка и др.

 

Организатори: Община Сливен и Регионален исторически музей. В къщата музей „Хаджи Димитър“ ще бъде представена постановката на ДТ „Стефан Киров“ „Епопея на забравените“. Всички граждани и гости на Сливен в този ден ще имат възможност да разгледат къщата о да научат повече за живота и делото на Хаджи Димитър.

 

15.30 ч., фоайе на зала „Сливен“

 

Награждаване на участниците в конкурса за фотографии на тема „Моят Сливен“, организиран и проведен под патронажа на г-жа Мария Габриел – евродепутат

 

Вероятно повече информация има Светлана Димитрова???

 

17.30 ч., зала на ДТ „Стефан Киров”

 

Официална церемония по връчване на националната награда

„Константин Константинов” за принос в

детското книгоиздаване за 2017 г. Тържествен концерт – спектакъл

 

Част от програмата на ХІХ Национален фестивал на детската книга.

11 май /четвъртък/

 

11.00 ч., СУ „Константин Константинов“

 

„Приказка за Европа“ – театрално представление

 

Част от програмата за отбелязване на Деня на Европа, организирана от Европа Директно, Обществен дарителски фонд и др.

 

18.30 ч., зала „Зора“

 

Концерт на Туристически хор „Сините камъни“ по случай 35 години от създаването му

 

 

13 май /събота/

 

10.00 ч., Арт-Галерия „Седем“

 

„Европейско пътешествие“ – живописен клас, посветен на европейските градове и техните забележителности, за деца от 7 до 10 години

 

Проява, организирана от Обществен дарителски фонд.

 

15 май /понеделник/

 

18.00 ч., зала „Май“

 

Представяне на новата книга на д-р Андон Бояджиев „От душата, настроението и опита“

С участието на: акад. Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите български писатели и Валентина Димитрова – председател на Сливенската секция на съюза и редактор на книгата

 

16 – 18 май

 

ХХІ Международен детски фолклорен танцов фестивал

„Приятелство без граници” /по програма/

 

Тази година във фестивала участие ще вземат 7 чужди състава – от Грузия, Монголия, Полша, Словения, Сърбия, Украйна и Турция.

Символичен домакин е сливенският състав „Веселие“ при Средно училище „Хаджи Мина Пашов“.

 

16 май /вторник/

 

17.30 ч., галерия „Май“

 

Откриване на изложба „Автопортрет“

на ученици от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“

 

18.00 ч., Градска градина – НТС – бул. „Цар Освободител” – пл. „Хаджи Димитър”

 

Дефиле на участниците в ХХІ Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”

 

18.30 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър”

 

Церемония по откриването на ХХІ Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”. Концерт на участниците във фестивала

 

17 май /сряда/

 

09.30 ч., Средновековна крепост „Туида”

 

„Творческа работилница” – с участието на съставите от ХХІ Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”

 

18.30 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър”

 

Концерт на участниците в ХХІ Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”

 

18 май /четвъртък/

 

18.00 ч., зала „Сливен“

 

Гала концерт на участниците в ХХІ Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”. Закриване на фестивала.

 

19.30 ч., крепост „Туида“

 

„Магична вечер с Куик Хендс Проджект и приятели“

по повод 18 май – Международен ден на музеите

 

Организира се от: Късноантична и средновековна крепост „Туида“ и Община Сливен. Входът е свободен.

 

20 май /събота/

 

Европейска нощ на музеите и галериите

 

18.30 ч., пред Стария бряст

 

Карнавал „Машината на времето“

 

Организатори: Регионален исторически музей, Национален музей на текстилната индустрия, Художествена галерия „Димитър Добрович”, Късноантична и средновековна крепост „Туида“ и Туристически информационен център – Сливен.

 

23 май /вторник/

 

18.00 ч., зала „Сливен“

 

Тържествена вечер-концерт за връчване на наградата „Аргира Жечкова” в чест на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Участват: Татяна Шиварова – сопран, Франческо Аникини – тенор, Симфоничен оркестър – Сливен

Диригент: Димитър Караминков

 

В момента се събират предложения за награда „Аргира Жечкова“. Срокът е до 30 април 2017 г.

След концерта е предвиден и коктейл за всички учители във фоайето на ДТ „Стефан Киров“.

 

20.00 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър”

 

Концерт на дует „Ритон“

 

24 май /сряда/

 

Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

11.00 ч., Градска градина – НТС – бул. „Цар Освободител” – пл. „Хаджи Димитър”

 

Празнично шествие на ученици от сливенските училища

 

11.30 ч., пл. „Хаджи Димитър“

 

Тържествена церемония

 

12.00 ч., зала на общината

 

Среща на ръководството на община Сливен с ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси

 

12.00 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“

 

Празничен концерт с участието на детски фолклорни колективи от Сливен

 

20.00 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър“

 

Празничен концерт на

Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и Ана Мария Трайкова

 

26 май /петък/

 

18.30 ч., зала „Сирак Скитник“

 

Представяне на книгата на Надежда Батинкова „Мъничко“

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев