Община Сливен

РЗИ - Сливен е изследвала 497 проби на питейна вода през 2016 година

------------------------------------
24.04.2017 / 09:13

497 проби на питейната вода са изследвани от Регионална здравна инспекция – Сливен през 2016 г. Това е съобщила за Радио „Фокус“ – Сливен д-р Даниела Калева, директор на Дирекция в РЗИ.

Извършени са 6898 изследвания по физико- химични и микробиологични показатели. От общия брой изследвания 25 са нестандартни.

При установяване на несъответствия се предприемат незабавни мерки от стопанисващия съответния водоизточник по предписание на РЗИ и се правят контролни изследвания, обясни д-р Калева.

В РЗИ-Сливен ежегодно се планират проби за радиологичен контрол, а пробите се изследват в Лабораторно-изпитвателен комплекс към РЗИ-Бургас.

По показател алфа активност е регистрирано завишение в пробите на село Скобелево от 28 април 2016 г., Гавраилово от 28 април 2016 г. и село Ябланово от 8 декември 2016 г.

Същите водни проби са изследвани и за радиоактивен уран, като не са установени наднормени нива, уточни д-р Калева и допълни, че през първото тримесечие на 2017 г. са изпратени 8 проби за изследвания, като резултатите още се очакват. През месеците септември и октомври 2016 г. е извършено измерване на шума в 20 пункта в Сливен.

Извършени са 120 измервания, при 84 от които са установени шумови нива над пределно допустимите гранични стойности.

През 2016 г. е извършен мониторинг и контрол на 17 обекта – източници на електромагнитни лъчения около базовите станции за мобилна комуникация в райони на детски и учебни заведения и обекти разположени на територия с голяма концентрация на население и жилищни сгради, за установяване съответствието им с нормативните изисквания. Не са установени отклонения от нормативните изисквания при извършените измервания.

 

Стела ЙОВЧЕВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев