Община Сливен

На 24 април ще се състои благотворителен концерт в читалище "Зора"

------------------------------------
23.04.2017 / 19:10

Настоятелството на Читалище „Зора1860"-Сливен Ви кани на 24 април (понеделник) от 18 ч., в зала „Зора" на благотворителен концерт за набиране средства за изработване на паметна плоча на първия председател на читалището – Стефан Георгиев Гидиков.

Основаването и първите години от дейността на Сливенското читалище "Зора" са свързани с името на Стефан Георгиев Гидиков /1837-1871/. В младостта си той се занимава с търговия, а към 1856 г. заминава да учи в Одеса. Поради липса на средства прекъсва учението, посещава Румъния и Сърбия, където се запознава с Георги С. Раковски и става негов възторжен почитател и сподвижник, разпространител на съчиненията му.

През 1859 г. Стефан Г. Гидиков се завръща в родния си град Сливен. "Достоен мъж, честен, откровен, голям родолюбец, енергичен, бистър ум..." – така в "Опит за история на гр. Сливен" д-р Симеон Табаков рисува неговия портрет . Стефан Гидиков е душата на будната сливенска интелигенция. През 1859 г. "той е държал една пламенна реч пред многолюдно събрание в тогавашното Сливенско класно училище, вследствие на което и се основало /или според други: уредило, възобновило/ читалището "Зора" .

За пръв председател на читалище "Зора" е избран Стефан Георгиев Гидиков, който държи и първата сказка за ролята на читалищата пред гражданите в голямата стая на взаимното училище. Както посочва Стилиян Чилингиров, "речта му направила силно впечатление и читалището започнало своя живот под неговото ръководство" . Стефан Г. Гидиков го председателства до 1863 г.

Остава патриотичното дело на един книжар и читалищен деец от Сливен. А то е достатъчно, за да извади от забрава името на Стефан Г. Гидиков – този "холеричен темперамент, енергичен, бодър, с бистър и духовит ум и голям родолюбец" , за когото Добри Чинтулов пише стихотворение, издълбано върху неговата надгробна паметна плоча. Подробни биографични материали за него има в „История на гр. Сливен" от Симеон Табаков и „Юбилеен сборник на народното читалище „Зора" в Сливен" от 1910 година.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев