Община Сливен

Община Котел ще предприеме мерки за подкрепа на хората в пенсионна възраст

------------------------------------
23.04.2017 / 10:36

Наредба за организацията и дейността на клубовете за пенсионерите ще бъде приета в Котел. Общинската администрация в иска мнението на гражданите по проекта на наредбата, съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен председателят на Общинския съвет Христина Чолакова.

Проектът може да се намери в интернет страницата на администрацията. Мненията и предложенията, които могат да се подават до 4 май ще бъдат разгледани и обобщени, след което документът ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Причини, които налагат приемането на Наредба за реда за създаване, организацията и дейността на клубовете за пенсионери е приета от Общински съвет-Котел Стратегия за развитие на социалните услуги в община Котел. От данните и анализа, съдържащи се в стратегията се установява затруднен и изолиран живот на старите хора в отдалечените и изолирани населени места.

В стратегията е изведени рискова група „Стари хора”, обособени в три категории: лица в пенсионна възраст; самотно живеещи стари хора, живеещи в изолирани населени места и стари хора с увреждания.

В стратегията е посочено, че по данни от НОИ в общината живеят общо 4518 пенсионери от които 3 109 са с пенсии за стаж и възраст, 1168 – с пенсии за инвалидност,от които 595 ненавършили пенсионна възраст и 220 пенсионери със социални пенсии.

В стратегията по отношение на тази рискова група са набелязани и необходими мерки за подкрепа, идентифицирани от хората в пенсионна възраст, като сред тях са посочени подобряване на комуникация между старите хора в малките изолирани населени места, осигуряване на възможност за общуване и развлечения.

Всичко това е основание да се търси правна възможност за създаване на услуга, насочена към целевата група-лица в пенсионна възраст с оглед оказване на подходяща подкрепа, поддържане на социалните контакти и активното дълголетие на пенсионерите.

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане гласи, при необходимост и съобразно потребностите на населението на всяка община могат да се разкриват и други видове социални услуги и по този начин община Котел ще отговори напълно, своевременно и адекватно на потребността от разкриването на тази услуга.

С предложения проект се цели предприемане на мерки за подкрепа на хората в пенсионна възраст чрез въвеждане на клубовете на пенсионера като форма за социална интеграция и социална услуга в общността на територията на община Котел.

 

 

"Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев