Община Сливен

In memoriam: След дълго боледуване почина бившия футболист на Сливен Васил Фотев - Пилето

------------------------------------
21.04.2017 / 14:44

След дълго тежко боледуване на 20 април почина Васил Фотев /Пилето/ – бивш футболист от Сливен, съобщиха от пресцентъра Община Сливен. Васил Фотев - известен сред любителите на футбола и спортните среди като Пилето, е роден на 28 април 1933 година в Сливен. Футболната игра го привличала още в детската възраст, когато играе със своите връстници на поляните при Станционната градина - срещу тогавашната железопътна гара, на мястото на сегашната окръжна болница в Сливен.

 

Преминал през доброволните спортни организации "Локомотив" (1946 - 1949 г.), "Торпедо" и "Динамо" (1950-1953 г.), по-късно обединени под името "Хаджи Димитър". Иизраства като изявен футболист и капитан на сливенски отбори. Спортните му успехи продължават и във футболния отбор на ДНА. През 1954 г. с отбора на ДНА - Сливен, постигнал полуфинал за Купата на съветската армия с "Ударник" - София мач, игран на старото игрище "Шмиргела" с две продължения по 15 минути, и първо място в Б РФГ през 1955 година. Участва В международната приятелска срещи с отбора на "Бай" от Китай - 1954 година. По настояване на кмета, тогава на нашия град, Петър Кънев и партийния ръководител Васил Ламбов, след отбиването на редовната си военна служба в спортната рота, от есента на 1956 г. Фотев преминава в представителния отбор „Хаджи Димитър” – Сливен.

 

В своята спортна кариера второ приемливо предложение Фотев получава след добрите прояви в приятелската международна среща, играна през 1961 година на стадион "Хаджи Димитър" от ръководителите на гостуващия отбор "Портанезен" от град Есен – бивша ФРГ, с оферта да премине в клуба. В присъствието на преводач и представител на специалните служби Фотев, обичащ родния си град и футболния клуб „Хаджи Димитър”, пренебрегва предложените му условия.

От 1963 до 1968 г. по време и след прекратяване на спортната си дейност Фотев работи в ДИП "Осми март" – Сливен на длъжност „плановик”. През 1978 година се завръща в спортните среди, в АФД – Сливен, на длъжност "завеждащ отдел "Пропаганда и агитация. Под негово ръководство и организация се провеждат впечатляващи ритуали при откриването и закриването на републикански, международни и приятелски спортни състезания, награждаване на спортисти и треньори, постигнали високи спортни успехи. На високо равнище е и печатната пропаганда. Не можем да отминем и дикторските текстове, излъчвани по радиоуредбата на стадион "Хаджи Димитър", допринесли за спечелването за четири години ( 1979 – 1982 г.) на купата в съревнованието „Образцова публика”.

Единадесет години Фотев дава своя принос като организатор и участник на поста централен защитник в републиканските първенства по футбол за ветерани.

През 1984 г., по иницатива на Фотев, се осъществява за първи път честване - на 70-годишнината на организирания футбол в нашия град и 80 години от основаването на колоездачното дружество „Хаджи Димитър”.

 

Автор е на рубриките "90 години сливенски футбол" и „Един век колоездене в Сливен, които намерат място по страниците на вестник "Сливенско дело".

Васил Фотев, съпричастен като футболисти спортен деятел, е отделил години и е вложил много труд за събирателска и изследователка дейност, посветени на историята на сливенския футбол.

 

За особени заслуги в развитието на българския футбол през 1983 г. е награден със "Златен медал" - първа степен, на централния съвет на Българския съюза за физическа култура и спорт. Във връзка със 75-годишнината на Васил Фотев и заслугите му към футбола в родния град е удостоен с почетния знак на община Сливен. Награден е и със златна значка първа степен от Българския футболен съюз при честването на 75 години сливенски футбол.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев