Община Сливен

Увеличават се случаите на сифилис и венерически заболявания в Сливенско

------------------------------------
20.04.2017 / 09:16

Рязко увеличение на болните от сифилис и други венерически заболявания отчитат лекарите в Кожно – венерическия диспансер в Сливен. Според д-р Мая Миланова, управител на Кожно-венерическия диспансер основната причина е миграционния поток от работещи в чужбина. Лекарят счита, че реалният брой на болните и три или четири пъти по- голям.

Тревожен факт е, че има няколко случая и на вроден сифилис у деца. Има и случаи на заразяване, в единия от които жертва е момиченце на 7 години. То е заразено по време на блудство, извършителят вече е задържан. В случай на болно от сифилис дете се изследват и неговите близки. Важно е, след незащитен полов акт, да се потърси лекарска помощ Често, поради липса на финансови възможности, пациентите се лекуват за сметка на лечебното заведение, добави д-р Миланова.

Кожно – вечерическият диспенсер в Сливен разполага със тестове, които са способни да установят точно за какво заболяване става въпрос. Правят се микробиологични, кръвни и други изследвания, които точно показват какъв е причинителят на заболяването. При лечението предимно се използват антибиотици. Част от пациентите с венерически заболявания се диспансеризират и подлежат на наблюдение.

Всички венерически болести са опасни за здравето, ако не бъдат лекувани. Островърхите кандиломи могат да причинят рак на маточната шийка, но открити на време се лекуват успешно и без последствия. Няма наблюдения за броя на болните от ХИВ и СПИН, каза още управителят на Кожно- венерическия диспансер.

При съмнения за такъв случай изследванията се изпращат в София и Пловдив, където се намират референтните лаборатории. Диспансерът в Сливен не следи подобни случаи.

През месец март в Сливен са регистрирани 6 случая на сифилис срещу 5 за месец февруари.

"Дарик"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев