Община Сливен

Условна присъда за библиотекарка от село Градец, присвоила 3600 лева

...
19.04.2017 / 12:49

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Сливен, съдът наложи наказание от 8м. „лишаване от свобода“ на Надежда Х. на (49г.), изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3г. Тя е подсъдима за това, че през периода м. януари2012г.- 15.09.2014г. в с. Градец, общ. Котел като длъжностно лице „библиотекар-секретар“, в условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари, а именно: (разходи за заплати и осигуровки на стойност 2595лв., работно облекло 450лв., разходи на стойност 356лв., липси от касата на стойност 274лв.) или всичко на обща стойност 3676 лв., връчени в това й качество, собственост на НЧ „Надежда1869“- с. Градец, общ. Котел, в нейна полза и полза на друга жена, която е работела като хигиенист в читалището- престъпление по чл.201, вр. чл.26, ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

 

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

 

Народно читалище „Надежда-1869“ било основано през 1869г. Съгласно Устава, Читалището набира средства от членски внос, културно-просветна и информационна дейност, субсидия от държавни и общинските бюджети, наеми от движимо и недвижимо имущество, дарение. На 12.12.2007г. подсъдимата е била назначена по трудово правоотношение на длъжност „библиотекар –секретар“. Според длъжностната характеристика, Надежда Х. е имала задължения да извършва финансово-парични операции, да завежда книга с приходите и разходите и касова наличност на читалището, да завежда деловодството и архивиране на материалите, да води протоколната книга на заседанията на настоятелството и др. Достъп до всички счетоводни материали е имала единствено подсъдимата.

 

През февруари 2014г. подсъдимата провела разговор с председателя на настоятелството на читалището, като обяснила, че законови промени налагат заплатата на подсъдимата и работещата като хигиенист в читалището да бъдат увеличени. Председателката поискала от подсъдимата да организира събрание на настоятелството, за да бъде разгледано искането, но такова не било проведено, тъй като никой от членовете не било уведомен за заседанието. През август същата година било проведено събрание на настоятелството, като след проверка се оказало, че подсъдимата е увеличала заплатата си още от февруари, без да има разрешение за това. На15.09.2014г. в своя последен работен ден, подсъдимата е издала касата на читалището и е взела заплатата си за целия м. септември, като е работела само 15 дни от него. В последствие била проведена ревизия на работата на Надежда Х., която установила констатираните горепосочените липси на финансови средства.

 

Присъдата на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев