Община Сливен

В навечерието на Великден в столицата се състоя литературна среща със Соня Келеведжиева

...
19.04.2017 / 12:32

По покана на националния литературен салон „Старинният файтон“ и читалище „Николай Хайтов“ – София, в навечерието на Великден, на 13 април, се проведе литературна вечер, посветена на сборника с разкази и новели "Мъжки разпятия" на Соня Келеведжиева. Срещата бе инициирана от преводача, журналист и писател Мария Галишка Владимирова. Проф. дфн Искра Арсенова приветства автора, като подчерта значимостта на събитието и писателя Соня Келеведжиева, приятел на читалище „Николай Хайтов“, представи обществено- полезната й дейност и работата й в Общински фонд „Култура“- Сливен.

В литературната вечер участва поетът публицист Велин Георгиев, водещ на събитието, който определи словото на Соня Келеведжиева като „хармонично слово на подредена душа“, а срещата с книгите на писателката като „пролетен празник“ за „натровената ми от съвременни четива душа“.

„Мой фаворит е „Фрида“- сподели още той, но книгите на писателката ме срещнаха с един доказан, реализирал се творец. Високо ценя монографиите й за Софроний, Цончо Родев и Надя Неделина, които напомнят романизовани биографии и са изключително ценни за съвременната българска литература.“

 

Актрисата Богдана Вульпе поднесе на гостите на вечерта разказа "Фрида и тайнствената нощна гостенка", спечелил Европейската награда за проза за 2009 година във Флоренция. Акад. Марин Кадиев, редактор на 10-те книги на Соня Келеведжиева, изгради творческия й портрет, оцени монографиите и двата сборника с разкази и новели „Нечути женски гласове“ и „Мъжки разпятия“, като постави акцент на „Соколът скитник“, „Емма и седемте й смъртни гряха“ и „Фрида“.

Соня Келеведжиева получи поздрав от сливенското землячество, от писателите Петя Александрова, Елена Алекова, Георги Константинов, проф. Йордан Калайков, Иван Бухов, Ангар/Ангел Чортов/, Георги Ведроденски, поздравителен адрес от съюза на СНБП, от художника Иван Савов.

Залата посрещна с нескрита емоция словото на Келеведжиева, която поднесе откъс от последната си книга и благодари на организаторите.

 

Писателят Иван Бухов след срещата сподели: „Не можеше да не дойда. Та аз съм неин пленник! Тя пленява с външност и с дух, говор и писменост. След това виден културен и обществен деятел от град Сливен, идва в най - сливенския кът на София - в читалище "Николай Хайтов", в чийто салони витае духът на Дамян Дамянов, а отвън, в градината, стои на пост в цял ръст Радой Ралин с протегната за здравей ръка, която както приживе, минавайки край него, винаги я хващам и го поздравявам“.

 

„Ние трябва да ти благодарим, драга Соня, за това, че ни подари една по-различна среща, че ти изпълни залата с интелектуална възвисеност, с красотата на словото. Ти ни напомни, че истинска литература се създава навсякъде в страната, където живеят талантливи творци, че границите на "литературната столица" са много широки и се покриват с географските столици на страната ни, богата на даровити личности“, допълни Мария Галишка.

 

Аплодисментите, автографите, цветята превърнаха вечерта в празник на сливенската духовност в столицата в навечерието на Великден.

Още снимки от новината

...

 

Наблюдател
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев