Община Сливен

За вандалски прояви в ПП "Сините камъни" алармира директорът Ирина Петрова

------------------------------------
19.04.2017 / 11:14

Продължават вандалските прояви в Природен парк „Сините камъни“ – Сливен. В началото на пролетта е възстановен образователния кът на Моллова кория, чийто информационни табели са били начупени от недобросъвестни туристи, съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен директорът на парка Ирина Петрова.

Два пъти вече вандали чупят люлката в местността „Абланово“, но в момента тя отново е възстановена. Крадат се и се чупят скамейки. За възстановяване на обектите се разчита и на доброволци, каза Петрова.

Служители на ПП „Сините камъни“ са извършили огледи на туристическите маршрути „Хайдушка пътека“ и „Халката”, „Пътека на здравето“ в местността „Абланово“ и на наблюдателниците на връх „Българка“, на Карандила и местността Моллова курия. Проверени са и кътовете за отдих в местностите Равна река, Слънчева поляна, Гунчов извор, Архангела, Хайдушки извор, Българка, Белите извори, Карандила, Твоята чешма, Сивилова чешма, Даулите, Костова чешма, Самотната чешма.

В рамките на проект е извършен ремонт на 22 чешми на територията на Природния парк. Около чешмите са изградени кътове за отдих с огнища.

Подновена е туристическата маркировка на 15 съществуващи пътеки. Една от пътеките е разчистена от паднали дървета от доброволци от Клуб „Планинари“. Ирина Петрова призова туристите да разчистват след посещенията си кътовете за отдих и да проверяват огнищата.

По повод Деня на земята на 22 април в дендрариума с образователна цел в местността Абланово ще бъдат възстановени 7 дървесни вида, които не са се прихванали при предишната залесителна акция. Ще бъдат залесени и други 6 нови дървесни видове.

 

Стела ЙОВЧЕВА

"Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев