Община Сливен

Откриха паметна плоча на поетесата Станка Пенчева и художника Георги Пенчев във Воденичане

------------------------------------
18.04.2017 / 18:04

Паметна плоча на поетесата Станка Пенчева и нейния брат художника-график Георги Пенчев беше открита в село Воденичане. „Наш дълг е да направим поклон пред голямата българска поетеса родена и израснала в нашето село и талантливия й брат-художник. Това е признанието ни към тези хора, с които се гордеем, това е израз на уважението ни и желанието ни поколенията след нас да знаят и да помнят!“, каза кметът на селото Милен Ангелов.

 

Признателност беше поднесена и към семейството на Радина Цачева, дъщеря на поетесата, което се включи със свои средства в инициативата.

 

Малцина са тези, които знаят, че братът и сестрата – Станка и Георги Пенчеви, умират в един и същи ден 26 май 2014г., което доказва силната им духовна връзка. За сем.Пенчеви, за талантливия художник Георги и невероятната поетеса Станка спомени разказа Атанас Георгиев. Връщайки времето назад той припомни откриването на изложба на графика в родното село. За родолюбието, за българщината, за дългът на поколенията към могъщите таланти на България говори и гостът Гроздан Иванов, зам.кмет на общината. Той подкрепи думите си със стих на поетесата, която сама признава, че „в душата си остава онази жетварка, която познава, разбира и обича живота на село“.

 

Станка Пенчева e родена на 9 юли 1929г. в Сливен , тя прекарва детството и младостта си във Воденичане, където е къщата на родителите й сем. Пенчеви. Нейният творчески път започва още през 40-те години на миналия век, за да продължи до последния й дъх. Публикува в безброй медии у нас и в чужбина свои стихове, публицистика, преводи от руски език. Работила е в БНР, в литературни списания, вестници. Член на СБП, СБЖ, Съюза на преводачите в България.

 

Станка Пенчева е автор на десетки стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Превеждана на руски, румънски, беларуски, английски, арабски и още много чужди езици.

 

 

През 2012 г. община Стралджа организира Първия литературен конкурс „Дървото на живота” на името на Станка Пенчева за който тя даде лично благословията си, подкрепи провеждането му и направи своето пожелание към младите автори. Средствата – дарение за плочата са събрани по идея на Инициативен комитет. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев