Община Сливен

От "Строителен контрол" и община Сливен нямат отношение към инцидента в "Д. Груев". Вината била на собствениците

------------------------------------
11.04.2017 / 11:30

Регионален отдел „Национален строителен контрол“ в Сливен няма отношение по инцидента с блок 28 в квартал „Даме Груев“, където падна част от козирката. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен инж. Снежанка Генова, началник на Регионалния отдел. „Нашата служба няма ангажимент при подобни случаи като този с падналата козирка на блока в квартал „Даме Груев“.

По Наредбата за авариите само по време на строителство имаме ангажимент. В този случай Общината е тази, която трябва да предприеме мерки“, коментира Генова. Регионален отдел „Национален строителен контрол“ в случая няма право да санкционира.

Строителният контрол може да взема отношение само при строителството на сгради, които са построени след 2001 година, по време на строителство, както и за стари строежи, в които в момента има ново строителство, обясни инж. Генова. До сега в РО „Национален строителен контрол“ не са постъпвали сигнали за опасни или рушащи се сгради. Инж. Снежана Кънева, директор на Кризисната дирекция в Община Сливен съобщи, че все още тече разследване за причините за инцидента. „Този блок не е общинска собственост.

В него Общината има само 11 апартамента от общо 55. Това е частен имот и собствениците трябва да се грижат за доброто му състояние”, коментира Кънева. Към момента районът около падналата козирка остава отцепен. Направено е предписание на домоуправителя по Закона за етажната собственост. Общината ще съдейства на собствениците да отстранят последствията от инцидента като ще осигури специалисти и техника.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев