Община Сливен

Областният управител Татяна Петкова препоръчва мерки срещу безконтролното пресичане на жп линии в област Сливен

------------------------------------
10.04.2017 / 09:31

На 06.04.2017 г. в Областна администрация Сливен се проведе работна среща по повод писмен сигнал на генералния директор на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ /ДП НКЖИ/. Срещата беше под ръководството на Румен Христов - заместник-областен управител, а участие взеха експерти на ДП НКЖИ, РУП-Сливен и Областна администрация.

 

Сигналът се отнася за междугарието Сливен – Желю Войвода, в близост до кв. „Дебелата кория“, гр. Сливен, където продължават пресичания на жп линията от стада животни извън определеното за това място. Освен риска от директен сблъсък с преминаващите влакове, е налице свличане на баластра, оголване на траверсите и в резултат нарушаване стабилността на железния път. Тези действия на недобросъвестните граждани създават сериозни предпоставки за възникване на опасни железопътни произшествия при скорост на движение на влаковете в този участък от 130 км/ч.

 

По данни на представителите на ДП НКЖИ напоследък са зачестили инцидентите, които за щастие засега предизвикват само спиране на подвижния железопътен състав и незначителни материални щети. Проблемът е изключително сериозен, тъй като повреждането на железния път създава реална опасност за възникване на инциденти със загуба на човешки живот и нанасяне на значителни вреди.

 

Участниците в срещата излязоха с единодушното становище, че с оглед на проблема е наложително да се предприемат координирани мерки. Те направиха конкретни предложения.

 

Въз основа на тях областният управител изпрати писмо до кметовете на общините Сливен, Нова Загора и Твърдица и до директора на ОД на МВР-Сливен. Препоръчва се кметовете на общини да издадат заповеди за забрана пресичането на жп линиите от стада животни, каруци и др. извън определените за това места, като възложат контрола по изпълнението на кметовете на съответните населени места. Препоръчва се директорът на ОД на МВР да осигури осъществяването на контрол на изпълнението на горните заповеди и да предприеме предвидените в закона действия при констатирани нарушения на забраната.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев