Община Сливен

На Лазаровден прокурори от АПБ и кметът Каранашев залесяваха в Котел

хххх
09.04.2017 / 07:20

По инициатива на Камен Господинов- административен ръководител на РП Котел и член на АПБ, Асоциацията проведе мероприятие по залесяване с фиданки в района на гр. Котел. Залесяването се реализира в рамките на Седмицата на гората и със съдействието на ДГС-Котел, които осигуриха посадъчния материал, неговото транспортиране и инструментите, както и инструктаж на участниците.

Пред KOTELNEWS председателя на АПБ – Евгени Иванов сподели,че в тази кампания едни строги хора показват чрез своя пример отговорност и загриженост за природата и българската гора.

„Нека да пазим гората, да се грижим за нея и когато можем да и помагаме да се възпроизвежда” с този апел към читателите и зрителите на KOTELNEWS се обърна и районния прокурор на Котел и строго подчерта, че ще бъдат безкомпромисни към всички, които извършват незаконосъобразни действия спрямо гората.

В качеството на домакин, в местността „Мушията” беше и кметът на Община Котел Коста Каранашев. Пред репортера на KOTELNEWS той заяви, че с това се слага начало на една ежегодна традиция, в която тепърва ще се включват местни организации, институции и училищата. Кметът увери, че за в бъдеще горското стопанство може да разчита на 100% за съдействие от страна на общинската администрация за следващи кампании, в които да участват всички служители. Беше повдигнат и въпроса за общинските гори, като кмета с доза съжаление обясни, че в годините назад Общината със свои недалновидни действия и най-вече бездействия се е лишила от огромно количество горски фонд. Ресурс чрез, който сега общината да може да се самоиздържа и с тези средства да направи Котел и околните села по-добро място за живеене.

В пространно интервю за нашата медия директорката на ДГС-Котел Недка Ангелова експертно обясни детайли около самото залесяване, в което бяха посадени над 1000 фиданки от различни дървесни видове. Коментирано беше състоянието на гората в здравословен и количествен аспект, начина за постигане на баланс между прираст и добив. Запасът на дървесина на територията на ДГС- Котел е 8 милиона куб. метра. Годишния прираст е около 130 000 куб. м. като от него се сече в рамките на 60%. В навечерието на Великден г-жа Ангелова ни зарадва с ангажимент, в който тя обещава цената на дървата за отопление на населението да остане непроменена -36 лева с ДДС, залагайки на социалния елемент, който има ръководената от нея организация спрямо местното население. Подробности гледайте в разширеният репортаж.

 

kotel prokurori zalesyavat 22„Ако искаш една година благоденствие – засей зърно, ако искаш десет години благоденствие – засей дърво, ако искаш сто години благоденствие – възпитавай хора”. С тази поговорка Асоциацията на прокурорите в България отбеляза в своя сайт преди една година проведеното залесяване в местността „Офелиите”, в природен парк „Витоша”. Днес в гората около Котел продължаването на инициативата ни дава увереността да вярваме, че все повече хора ще обърнат поглед към природата и ще приемат за своя кауза опазването на околната среда. Пролетта събужда природата за нов живот- нека ние бъдем част от това пробуждане като засадим едно дърво!

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев