Община Сливен

Какво се случва зад стените на интерната в Драгоданово

...
09.04.2017 / 10:13

В СПИ „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово са настанени деца, влезли в конфликт със закона, на които е наложена възпитателна мярка от българския съд.

Години наред върху покрива на социално-педагогическия интернат стърчат антени на интернет доставчика –„Ирадеум“- Сливен, без фирмата да плаща наем на учебното заведение.

Досегашният му директор Стефан Иванов, който от 1 март напуска поста по здравословни причини, все пак успява да договори поне интернетът да се доставя безплатно на училището. Но той е притеснен, че наличието на тези антени е абсолютно противопоказно за здравето на децата.

По време на директорството си Иванов се натъква и на много други нередности в интерната, за които в края на март е сезирал районната прокуратура в Сливен.

Едно от тях е изпълнението на проекта по Оперативната програма за човешки ресурси от 2011г. Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051P001-4.1.04.“Подпомагане на обучението на деца и ученици със специални образователни потребности“ на стойност 184 290,27 лева.

„Просто никаква информация нямах и нищо не ми се казваше какво се е правило от подизпълнителите на проектите Фондация“ФИЦЕ“ с ръководител Дашенка Кралева София и УНИЦЕФ с представител Мая Грозданова. Никаква следа, никакъв резултат от тяхната дейност в интерната. Само някакви слухове витаеха – например, че дървената беседка в двора е изградена срещу... 35 000лв.!

Уж са правени много дейности по проекта, но насреща няма никакъв резултат, а само едни бедни, полугладни, дрипави и гневливи деца“ – възмущава се Стефан Иванов.

Той наблюдава редица примери за семейно управление на учебното заведение. Новоназначеният директор Любен Филипов например е братовчед на съпруга на бившата директорка Павлина Иванова. „Това е недопостимо, и е конфликт на интереси и предпоставка за нови злоупотреби на гърба на децата“ – категоричен е Иванов.

Той заварва по време на управлението си кабинета по информационни технологии без нито един коомпютър! А се знае, че по-рано е имало, но така и не успява да разбере къде е изчезнала техниката. Благодарение на свои лични контакти Иванов успява да осигури от дарители 11 компютърни системи, с които учениците започват да провеждат реален учебен процес.

Случващото се в СПИ „Христо Ботев“ в Драгоданово е поредният пример, че има нещо гнило в българските интернати и въобще в образователната ни система. И е крайно време прокуратурата да се задейства, за да се сложи край на безобразията в тези институции.

Десант
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев