Община Сливен

Лазарки от с. Стоил Войвода пяха и наричаха за здраве пред общинарите в Нова Загора

ИООО
06.04.2017 / 19:45

Най-романтичният празник в народното ни творчество – Лазаровден, е посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.

Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер, в който участват девойки над 16 години, наречени лазарки.

Те обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и женитба, за плодородие, здраве и семейно благополучие. В духа на хубавите български традиции, пременени и усмихнати, възпитаничките на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Стоил войвода представиха пред заместник-кмета Ивайло Енев и служители на Общинска администрация някои фрагменти от обредите, подчинени на този празник, богат на багри, песни и хороводи.

Те пяха и наричаха за здраве и благоденствие. Г-н Енев им благодари за автентичното представяне на един от най-хубавите и жизнерадостни български празници, като ги похвали за положения труд, усърдие и старание. Гостоприемните домакини възнаградиха с лакомства лазарките за магическите думи и обреди и момичетата си тръгнаха доволни и щастливи.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев