Община Сливен

Зам.-кметът Стефан Кондузов с коментар за увеличението на цените на газа

------------------------------------
06.04.2017 / 15:37

Потребителите на газ в бизнеса безспорно ще усетят увеличението, друг е въпросът как ще го калкулират като производство на стоки и услуги. Това каза за Радио „Фокус“ – Сливен Стефан Кондузов – специалист по енергетика и заместник-кмет на Община Сливен.

„Газта беше много по-скъпа преди три години, след което цената й падна два пъти, но някакви цени да се мръднаха? Никой бизнес не говореше за намаляване на цени. Не се намали парното, не се намали топлата вода, не се намалиха стоките на бизнеса, който работи с газ. Сега се прави увеличение с 30% и започнаха коментарите. Увеличението се прави от Русия и какво отношение имат тук Булгаргаз, КЕВР? Ние нищо не можем да направим. Затова говорим за диверсификация на газа, за получаване на газ от други страни“ – коментира Кондузов.

Той уточни, че идеята на диверсификация е да не бъдем толкова зависими и да се търсят други източници.

„С газ е много лесно, но цената диктуват други. Когато енергийният източник не е наш, ние ще сме зависими. Затова едно време ТЕЦ-овете се водеха стратегически. Те правят половината от електроенергията в страната. Тази зима бяхме пред срив на енергийната ни система – нямаше откъде да вкараме ток, всички мощности бяха на макс. Да си представим, че следващата зима е по-студена или по-продължителна, а ние сме затворили няколко ТЕЦ-а, както стана с Варна, а в това време, както се е случвало, от Русия спрат газта. Какво правим?“ – посочи Стефан Кондузов.

Той подчерта, че в контекста с цената на газа трябва да се говори за това, че не трябва да се затрива родното производство на енергия и че България не трябва да бъде зависима от външни енергийни източници. Според Кондузов, газовите централи са толерирани откъм цени.

„Веднъж казват, че газовите централи са много ефективни, а цените им на ток и на парно са високи. А на въглищните централи, защото са нискоефективни, им дават ниски цени. Тук не разбирам логиката“ – коментира той. Проблемът в България е, че има свободен и регулиран енергиен пазар, а би трябвало или изцяло да се освободи – на електроенергия, топлоенергия и пр., или да бъде изцяло регулиран.

 

Здравка ТАНЕВА

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев