Община Сливен

Основното образование - след 7-ми клас. Около 1 900 седмокласници от област Сливен ще полагат тестове по български език и математика

------------------------------------
06.04.2017 / 12:40

Около 1 900 седмокласници от област Сливен ще полагат тестовете по български език и математика, за да продължат образованието си в средно училище. Това е съобщила за Радио „Фокус”-Сливен Светла Драганова, експерт в Регионалното управление по образование в Сливен.

„Основното образование вече ще завършва след 7-ми клас и според новия закон за училищното образование кандидатстване след 8 клас вече няма да има. Всички седмокласници вече задължително ще трябва да влязат в средно училище“, обясни Драганова.

Тя уточни, че промяна в самите тестове няма, но начинът на балообразуването е различен. „Оценките от тестовете и от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала.

Един кандидат-гимназист може да участва в класирането с максимум 500 точки. Останалата част от бала се образува от точките, получени на националното външно оценяване“, каза Светла Драганова.

Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни в училища- гнезда, като предстои те да бъдат обявени. Експертът обясни, че ще има достатъчно паралелки и места за кандидатстващите седмокласници и достатъчно възможности за избор.

Изпитите по български език тази година ще бъдат на 19 май, а по математика на 22 май. Според Светла Драганова е важно, след като учениците получат оценките от тестовете, да се пишат, колкото се може повече желания, за да се класират в предпочитано от тях училище.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев