Община Сливен

Кметът на община Нова Загора Николай Грозев поде нова инициатива срещу нехуманното отношение към конете

------------------------------------
06.04.2017 / 09:48

„Ежедневно ставаме свидетели на грубото отношение към конете. Във времето, в което говорим за европейското развитие на страната ни, за Европа на две скорости, да продължаваме да използваме конете като впрегатни животни е някак странно. В страната ни има регистрирани над 75 000 коня. Това животно е свързано с историческото ни минало и винаги за българина е било символ на силата, мощта, свободолюбивия дух и военната храброст, а днес ставаме свидетели на постоянно нехуманно отношение към него. Всеки ден по пътищата и крайните квартали на града виждам коне, които са преуморени под непосилни товари, виждам гладни, хърбави и болни коне, виждам как някой бие безмилостно и жестоко тези красиви животни и стреса на конете от това действие. Свидетели сме на лошите условия, в които живее това благородно животно и въпреки, че в България има изисквания за защита и хуманно отношение към животните, уредени, както в Закона за ветеринарно-медицинска дейност, така и в Закона за защита на животните, аз не виждам нужната ефективност.

Още по-лошо е, че използвайки конете по този непривичен и нехуманен начин системно се нарушава и Законът за движение по пътищата. Доста често конски каруци са причина за пътно-транспортни произшествия. Непрекъснато постъпват и оплаквания от граждани за замърсяване на градската среда от използваните впрегатни животни. Съществен проблем е и използването на този вид впрягове за транспорт на крадени вещи. За съжаление доста често с конете се унищожава директно и природата, като се изсичат дървета и се транспортират нелегално от недобросъвестни граждани.

Именно за това смятам за необходимо подемането на подобна кампания, с която да засилим вниманието на гражданското общество. За това призовавам жителите на общината да регистрират всички случаи на нехуманно и жестоко отношение към конете. Ако сте станали свидетели на сцени на насилие над тези благородни животни, изпратете снимки, клипове или други материали, запечатали случаите на агресия на e-mail-а на Община Нова Загора: obshtina@nova-zagora.org или ги донесете на място в сградата.

Време е да изразим нашата активна гражданска позиция, да заклеймим подобни действия и да защитим тези, които няма как да се защитят сами. Това е само първата крачка, която ще предприемем, за да се прекратят баталните сцени, тотално неприсъщи на развито и себеуважаващо се общество."

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев