Община Сливен

Днес в Сливен ще бъде представена изложбата "Светът на ромите"

------------------------------------
06.04.2017 / 09:16

Изложба "Светът на ромите" се открива на 6 април от 16:30 часа в Галерия "Май" в град Сливен. Тя е посветена на Световният ден на ромите- 8 април.

Участие ще вземат Найден Михалев, Бадуля, Петър Пенев, С. Борисов, Александър Захариев, Георги Стефанов, Дора Куршумова, Диана Софрониева, Георги Стефанов.

Изложбата е организирана от Ромска академия за култура и образование и е подкрепена от Община Сливен.

Повече биографични данни за участниците в изложбата:

Найден Михайлов е роден в село Блатец, Сливенско, през 1977. На 14 годишна възраст е първата му изложба в библиотека „Сава Доброплодни“. Има съвместна изложба с вуйчо си – Петър Пенев в галерия „Май“ за Васий. През 2014-2015 год негови картини са изложени в художествена галерия „Димитър Добрович“. Има продадени около 100 картини, 40 от тях в село Блатец.

 

Петър Пенев е роден през 1951 в село Тополчане, Сливенско. Много от неговите картини са продадени в село Тополчане. С продажбата на копието на „На нивата“ той успява да ремонтира къщата си.

 

Светослав Борисов е роден през 1962 г. в гр.Лом. Негов учител е известния художник от Лом– Виктор Савов. Завършил е Педагогически институт в гр.Дупница – „Изобразително изкуство“. Има участия, пленери, изложби в цялата страна. Негови картини са откупени от частни колекционери в България, Англия, Германия, Австрия, Белгия. Работи като учител, подготвил е над 10 деца, които учат и завършват художествени гимназии. Асоцииран член на Съюза на художниците в България.

 

Георги Стефанов е роден през 1952г. в кв.Младеново в Лом. Има шест сестри и един брат. Завършил е Национална гимназия за приложни изкуства в Троян, където се проявява като един от най-добрите ученици. „От тогава до ден днешен се препитавам само с рисуване и скулптура, не мога да си представя живота без да рисувам.“ – казва за себе си Георги.

 

Диана Софрониева – родена в София. Завършва Национална художествена академия – графика. Има 9 самостоятелни изложби и няколко участия в общи изложби на СБХ у нас и в чужбина. Работила е с ромски деца, които по-късно печелят международни награди за рисунка.

 

Радослав Димитров /Бадуля – Популярният ромски художник е роден през 1970г. в Добрич. В рода му няма художници, но са имали грънчари. Завършва Художествената гимназия в София през 1989. До сега има 10 свои самостоятелни изложби. Негови картини са откупен в Австралия, Швеция, Турция, Германия и още много страни на Европа.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев