Община Сливен

Ученици от Сливен се включиха в инициативата „Лесовъд за един ден”

...
03.04.2017 / 12:21

Над 60 ученици от Сливен се включиха в националната инициатива „Лесовъд за един ден”, която се проведе на територията на ПП „Сините камъни” в местността Моллова кория. Събитието даде начало на седмицата на гората, която ще премине под мотото „Гората е живот”. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април.

Децата, присъстващи на празника, имаха възможност чрез интерактивни игри, разходки и беседи да научат повече за лесовъдската професия и горските екосистеми. Те взеха участие в няколко игри, сред които „Лесовъд за един ден“, „Дърво на бъдещето“, „Прилепи и пеперуди“, „Горски инспектор за един ден“, „Сърна и хищник“.

Всички участници в инициативата получиха тениски с мотото на Седмицата на гората. Сред подаръците за тях имаше лакомства и специални игри.

Организатори на събитието са РДГ – Сливен, ДПП „Сините камъни“ и ЮИДП – Сливен.

По традиция, в рамките на Седмицата на гората ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“. Миналата година най-високото отличие в лесовъдската колегия получи инж. Жельо Марев.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.

Още снимки от новината

...

 

Текст и снимки "СливенНюз"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев