Община Сливен

Две книги на българка от Биково, емигрантка в Атина, представят на 5 април в зала "Май"

...
01.04.2017 / 10:52

Жителите и гостите на града под Сините камъни могат да очакват представянето на първите две издадени книги на Зорница Самарянска- „Емигрантски истории“ и „Три приказки“. Събитието ще се състои на 5-ти април 2017г в зала „Май“ от 13.30 часа до 15.30 часа в Сливен.

Зад псевдонима Зорница Самарянска всъщност наднича Милена Митева. След завършване на средното си образование авторката на „Емигрантски истории“ започва да работи като библиотекарка в окръг Сливен, където се и омъжва.Там, за първи път, изпитва и жаждата да пише стихове, проза и приказки за децата, споделят нейни приятели от години.

Милена Митева е била ръководител на самодеен акапелен фолклорен певчески състав в село Биково, село Омарчево и в завода за килими „Декотекс“ в Сливен, където е била увлечена и в майсторското изкуство на тъкачите.

Завършва Института за медицински сестри „Д-р Петър Берон“, Сливен и работи като такава в Окръжна болница „Д-р Иван Селимински“.

През 1998 година емигрира в Република Гърция, където започва работа веднага в Държавната болница „Ипократиос“, Атина.

Името Зорница Самарянска и е дадено от българи емигранти, за които се е грижила безплатно, когато са били болни. Често е приютявала българи и е предоставяла първа помощ.

Същото е правила и като член на християнската църква „Свети Димитър“- Панорму, в помощ на бедните в град Атина.Като самарянка е обслужвала тежко болни деца безплатно в Атина в Държавна болница „ПЕДОН“.

През 2016-та година е участвала като деец в Атина във вестник „България днес“. Публикувала е проза и поезия . Участвала е активно в живота на българите емигранти и не е била безразлична към съдбите на сънародниците си. Винаги е живяла скромно и всеотдайно, разказват нейните близки по идеи и съдба- Йорданка Кьолова от град Раковски и Дафинка Вълкова от град Перник.

Стихосбирката „Емигрантски истории“ е написана с цел да покаже трудностите на българите емигранти. Образите в книгата са реални.

Нашата съгражданка е станала жертва на семейството си – да предостави средства и храна за обучение на децата си.Всички вкъщи са чакали на нейната помощ, а там, навън, не е толкова лесно, споделя и Милена Митева и приятели.

Стиховете са написани с нотка на хумор,но между редовете се чете и болката на емигранта.

Авторката обича българското село и най- вече земеделието, затова го изразява стихотворно и със закачки.

С „ Емигрантски истории“ е отпечатана и втората и книга, която е за най- малките- „Три приказки“, където с много радост, настроение и емоционалност разказва поучителни неща на децата в стихотворна форма и илюстрации.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА 5-ТИ АПРИЛ ТАЗИ ГОДИНА В ЗАЛА „МАЙ“ В СЛИВЕН ДА ПОСРЕЩНЕМ ЗАЕДНО ЕДНА РОДОЛЮБИВА БЪЛГАРКА ОТ ЧУЖБИНА, КОЯТО ПИШЕ :

 

„Как е къщата на село,

гроздето ще е навело.

Откъсни ми ти едничка

чепка- мъничка сълзичка“

Наблюдател
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев