Община Сливен

Извънредна сесия заради въздушни таксита, предложени от катарски бизнесмен, ще се състои в Сливен

...
01.04.2017 / 10:33

Извънредна сесия на Общинския съвет е свикана само два дни след редовната. Заседанието на местния парламент се налага, заради супер изгодната оферта, с която се появил катарски бизнесмен буквално преди дни.

Спешно се налага да се гласува промяна в проекта за интегриран градски транспорт. Катарският бизнесмен предложил, вместо скъпите и замърсяващи въздуха дизелови автобуси, по проекта да се купят на супер изгодна цена екологични въздушни таксита.

Въздушните возила са втора употреба, но на практика не са използвани. Катарецът изкупил на безценица летящите таксита от Дубай. Първите полети в Града на златото трябвало да бъдат в началото на тази година, но по думите на директора на транспортните власти там Матар Ал-Тайер, проблем се оказали многото небостъргачи и малката височина, на която могат да летят такситата. По тази причина, катарският бизнесмен успял да се сдобие с целия пакет возила, а софтуерът за управлението и мобилното приложение за поръчките му били дадени абсолютно безплатно.

Превозното средство, за което става дума, е Ehang 184. То комбинира двете най-сериозни постижения в транспорта през последните години – вертикално излитане и летене на едно място, както и автономно придвижване.

Чрез приложение на мобилния телефон, пътниците ще могат да зададат местоположение и дестинация, а таксито-дрон ще ги откара дотам, без да е необходим пилот.

Катарският бизнесмен е възложил на инженерите си да извършат експертиза, след която се оказало, че Сливен е изключително подходящ за новите въздушни возила. Една-единствена сграда се оказала извън нормите на експертизата. Това е 16-етажният хотел „Сливен”. За да заработи безпроблемно въздушният транспорт, трябва да се премахнат последните три етажа на соцхотела, пише в експертизата.

Това наложило кметът лично да се обажда на всеки един от общинските съветници и да им обяснява причината за свикването на извънредната сесия. Всички съветници потвърдили, че ще подкрепят предложението за събарянето на трите етажа.

Още преди началото на сесията стана ясно, че вече е започнало премахването на емблематичния 16-ти етаж и двата други под него. Очевидци ни изпратиха снимка от строителните дейности, а в социалните мрежи се появиха мнения, че е най-добре да се събори целият хотел. Това обаче, поне на този етап, няма как да се случи, защото от хотела и в момента най-горните етажи не се използват, а да се прави аналогия с недостроената болница, която бе съборена преди години, е неправилно.

Така до дни Сливен ще стане първият град в света с летящи таксита, след провалилия се опит в Дубай.

Днес е 1 април.

Още снимки от новината

ппппппп

 

Сливен Нюз, Сн. Данаил Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев