Община Сливен

В петък се състоя годишна координационна среща на партньорите на „Европа Директно”-Сливен

,,,
01.04.2017 / 10:27

Годишна координационна среща на партньорите на „Европа Директно”-Сливен се проведе днес. Тя имаше за цел да запознае участниците с годишната работна програма на центъра, координиране на съвместните дейности през годината, както и с приоритетите на ЕС за 2017 г. В годишната програма на центъра са включени Европейски арт-работилници, Евро базар, информационни срещи между представители на банки и бизнеса, информационни срещи с младежи, тематични срещи на чаша чай, пътуващи изложби, театрални представления, отбелязване на различни Европейски дни, летни занимания за деца и много други.

В срещата участва и заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков, който представи презентация за 10 години от членството на България в ЕС, 60 години от Римските договори и Бялата книга на Европейската комисия.

„По време на годишната координационна среща бяха обсъдени предстоящите събития на „Европа Директно”-Сливен, каза Марков. Община Сливен е партньор на „Европа Директно” от неговото създаване. Вчера на сесията на Общинския съвет бе прието решение, с което това партньорство ще продължи и през следващите 5 години. Считам, че „Европа Директно”-Сливен има бъдеще на картата на Европа, центърът е част от мрежа от 500 центъра в цяла Европа. Освен обсъждането на годишната програма на центъра, направихме и дискусия с партньорите относно координирането на съвместни дейности при реализирането на тази програма. Дискутирахме и Бялата книга на Европейската комисия, 60 години от Римските договори и 10 години от членството на България в ЕС. Според проф. Ингрид Шикова, 60 години Римски договори означават 60 години брачен живот, една диамантена сватба. Затова в презентацията си акцентирах върху това „60 години ЕС. Къде са диамантите?”, а те се крепят на няколко важни неща: желанието да живеем заедно в мир и демокрация; доверие и лоялност между страните-членки; солидарност и отговорност при изпълнението на общите задачи; обща визия и мечта за бъдещето на ЕС. Това са все неща, на които досега ЕС се е крепял.

Добре е да си отговорим на въпроса: „Какво получаваме от ЕС?”. За Сливен това е важно, защото, благодарение на кохезионните и структурни фондове, на оперативните програми, които се финансират от тези фондове, ние получаваме достатъчно средства, за да подобрим своята инфраструктура, да създаваме събития, с които да утвърждаваме нашите традиции /проекти в областта на културата, образованието, туризма/, получаваме средства да образоваме и да създаваме заетост за безработните, за нова преквалификация на тези, които са загубили работата си, и т.н. Получаваме много от Европейския съюз. Като човек, който през последните години се занимава с европейски проекти, мога да кажа, че ЕС ни дава три пъти повече средства от тези, които България внася като такса в ЕС. Затова с колегите от другите центрове искаме да покажем не само какво е направил ЕС за тези 60 години, а и 60 неща, които са важни за Европа”.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев