Община Сливен

От 3-ти април започва поетапно маркиране на Синята зона в Сливен

От 3-ти  април започва поетапно маркиране на Синята зона в Сливен
31.03.2017 / 15:22

На 3 април започва поетапно маркиране на зона за платено и безплатно почасово паркиране на МПС в Сливен, т.н. „Синя зона”, съобщи Румен Иванов, заместник-кмет „Финанси и общинска икономика” и председател на Комисията по транспорт.

 

Наредба на общинския съвет регламентира „Синя зона“ в определени дни на седмицата, часове на денонощието, на райони публична общинска собственост на булевардите „Братя Миладинови“, „Христо Ботев“, „Хаджи Димитър“ и „Цар Симеон”; на улиците „Генерал Скобелев“, „Михаил Колони“, „Антим I“, ,„Г. С. Раковски“, „Георги Гюлмезов“ и улица „Драгоман“. С времето община Сливен ще прецизира обхвата на зоната.

 

С решение на Общинския съвет беше създадено общинско предприятие „Градска мобилност”. Приети са и всички нормативни документи, свързани с въвеждането на платеното паркиране. От 3 април ще бъде назначен управител и ще започне подбор на служителите.

 

Първоначално маркирането ще обхване централната градска част и поетапно ще се разширява. На уличното платно ще се обособят определените паркоместа, където ще се поставят съответните знаци и указателни табели. Това ще се извършва от специализирана фирма и представители на Общинското предприятие „Градска мобилност”. Двама служители на „Общинска охрана и СОТ” с един автомобил ще спират движението и обезпечават улиците, по които ще се маркира, съобщи Петко Чолаков – управител на охранителната фирма.

 

Синята зона е част от дейностите на община Сливен за регулиране на автомобилния трафик и ще създаде по-добър ред при паркирането в най-натоварените участъци в града. Ще има обособени места за коли на хора с увреждания. Паркирането в синята зона ще се заплаща. Събраните средствата ще бъдат реинвестирани в благоустрояването на Сливен.

 

Както по-рано съобщи кметът Стефан Радев ламаринените и бетоновите гаражи в централната част на Сливен ще бъдат премахнати заради въвеждането на новата синя зона. Собствениците на незаконните гаражи ще трябва сами да ги премахнат според утвърдените процедури. Ако това не стане, администрацията ще ги вдигне принудително.

 

Наредбата за условията и реда за платено и безплатно почасово паркиране на моторни превозни средства на територията на общината е поместена тук:

 

http://www.obs.sliven.bg/uploads/files/reshenia/Prilojenia-R-e%E2%84%96411.pdf

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев