Община Сливен

871 са трудовите нарушения в Сливенско през месец февруари

------------------------------------
30.03.2017 / 09:09

През февруари 2017 г. Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Сливен извърши 164 проверки. За периода са констатирани 871 нарушения на трудовото законодателство. От тях 440 са нарушенията, свързани със задълженията на работодателите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

 

По време на извършените проверки през февруари 2017 г. ДИТ със седалище Сливен приложи общо 829 принудителни мерки. Съставени са 41 акта за установяване на административно нарушение. Установени са 7 случая на наемане на работа без учредено трудово правоотношение и 5 случая на допускане на работник или служител до работа преди да му бъде предоставена справка за заверен трудов договор в ТД на НАП. Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи.

 

Особено внимание при извършените проверки през отчетния период е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Акцентира се върху наличието на трудови договори в писмен вид, разпределение на работното време, почивките и отпуските, редовното изплащане на трудовите възнаграждения.

 

Дирекция „Инспекция по труда” Сливен извършва проверки на всички земеделски производители на територията на областта за законосъобразното възникване на трудовите отношения. От 2015 г. земеделските стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, розов цвят и лавандула, могат да се възползват от създадения в Кодекса на труда облекчен ред за наемане на работна ръка по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Този договор е с продължителност от един ден.

 

Вече работи програмният продукт, който надгражда досегашната система за заверяване на образците на еднодневни трудови договори, като създава възможност за регистрирането им онлайн, включително в извънработно време. Средствата са осигурени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Програмният продукт предлага и други функционалности с цел облекчаване администрирането на процеса по сключването на еднодневните трудови договори, като директно генериране на данните на лицата, които вече са вкарани в системата, калкулатор за изчисляване на дължимите авансово осигурителни вноски и т.н.

 

Остава и възможността за заверяване на образците на еднодневни трудови договори на място в дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на имотите. За размерите на осигурителните вноски, както и по други въпроси, свързани с този вид договор можете да се консултирате на тел. 044/622923 или на място в инспекцията.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев