Община Сливен

Окръжният прокурор Пламен Стефанов с оптимистичен отчет за дейността на институцията през 2016 година

иууу
29.03.2017 / 19:47

Значим ръст на дела с предмет на престъплението наркотични вещества и данъчни престъпления бележат прокуратурите в Окръжен район – Сливен през 2016 г. в сравнение с 2015 г., сочат данните от отчетния доклад на Окръжна прокуратура – Сливен. Той бе представен от Административния ръководител на Окръжната прокуратура в града г-н Пламен Стефанов, а гости на общото събрание бяха г-жа Ася Петрова Зам.-главен прокурор на Р. България и ръководител на ВАП, г-н Цветомир Йосифов – ръководител на Отдел ІV „Международен“ при Върховна касационна прокуратура и г-н Любомир Петров Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас.

 

По данъчни престъпления Окръжната прокуратура е внесла в съда общо 55 дела, а прокуратурите в окръжния район са внесли в съда общо 101 дела, съобщи прокурор Пламен Стефанов.

 

Той очерта 3 годишна тенденция на спад на регистрираната престъпност и на битовата престъпност в частност.

 

В Окръжния район (който включва Окръжна и Районна прокуратура – Сливен, Районна прокуратура – Котел и Районна прокуратура – Нова Загора) отбелязват ръст на общо наблюдаваните досъдебни производства през 2016 г., които са с 2.5 % повече в сравнение 2015 г. Ръст има на приключените досъдебни производства, които са със 121 повече през годината, на внесените прокурорски актове в съда – с 81 броя, повече са и предадените на съд лица със 71.

 

Повече са наблюдаваните бързи и незабавни досъдебни производства с 4,61 %. Отчита се и ръст във внесените в съда искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ – с 29 или общо 96 искания, като от тях са уважени 88,5 %.

 

Решените в срок преписки са 99,8 %, а дела 99,6 %.

 

Наблюдава се и тригодишна тенденция на спад в оправдателните присъди, които са само 21, а влезлите в сила оправдателни присъди са 1.13 % от всички присъди.

 

Всички предложения и протести на Окръжна прокуратура – Сливен по Административния надзор за законност, които са внесени в съда през 2016 г., са уважени.

 

Прокурор Любомир Петров изрази похвала за постигнатото през 2016 г. подобрение във всички важни показатели в сравнение с цифрите през 2015 г. Той добави, че има по какво да се работи по наблюдаваните, решените и внесените в съда дела по корупционни престъпления, където се забелязват резерви, но заяви че това е ангажимент не само на Прокуратурата, но и на МВР и ДАНС.

Още снимки от новината

иууу

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев